Nauka i tehnologija: Priština bila domaćin 6. Kosovskog IT sajma

Izvor: Southeast European Times, 31.Mar.2009, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nauka i tehnologija: Priština bila domaćin 6. Kosovskog IT sajma

Kosovsko ministarstvo saobraćaja, pošta i telekomunikacija organizovalo je IT sajam u Prištini. Takođe u vestima: Turska sprovodi prvu podvodnu arheološku studiju, a rumunska policuja uhapsila hakera osumnjičenog da je upao u sisteme Pentagona.

30/03/2009

Kompanije koje nude IT opremu i usluge predstavile su svoje programe na IT sajmu koji je od srede (25. mart) do petka održan u Prištini. To je bio 6. IT sajam na Kosovu koji je organizovalo ministarstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << saobraćaja, pošta i telekomunikacija.

***

Turska sprovodi svoju prvu podvodnu arheološku studiju u blizini obale provincije Izmir u Egeju, izjavio je profesor Hajat Erkanal sa Univerziteta u Ankari novinskoj agenciji Anadolu 20. marta. Arheološki tim obučen za ronjenje koji predvodi Erkanal vrši otkopavanje u Limantepeu, potonuloj naseobini u blizi Urla.

***

Rumunska policija uhapsila je hakera za kog se sumnja da je upao u sisteme Pentagona i postavio štetni softverski program, izvestila je informativna internet strana Ziare 20. marta. Eduard Lucijan Mandru, student iz grada Jasi, navodno je 2006. godine upao u sisteme Američkog ministarstva odbrane koristeći nadimak "Volfenstajn".

***

Medicinske vlasti u Grčkoj su u visokom stepenu pripravnosti nakon pojavljivanja opasne vrste komarca Azijskog tigra, izvestio je SKAI 20. marta. Taj insekt je prenosilac hemoralgične groznice Krimen-Kongo, bolesti koja je smrtonosna za ljude. Vlasti su identifikovale moguću lokaciju razmnožavanja tog smrtonosnog komarca.

***

Albanski doktori izveli su prvu potpunu transplantaciju bubrega u svojoj zemlji u četvrtak (26. mart) u bolnici Univerzitetskog centra u Tirani. Dvadesetogodišnjem pacijentu izvršeno je presađivanje bubrega njegove majke. U operaciji su pomagali italijanski eksperti.

***

Naučnici misle da je fosil otkriven u blizini Zaječara u Srbiji možda zub deinothere, praistorijskog srodnika slona. Tim koji je vršio iskopavanje takođe je pronašao delove kostiju. Eksperti iz Prirodnjačkog muzeja u Beogradu ispitaće fosil da bi utvrdili da li se radi o delu praistorijske životinje.

***

Administrativno veće Ljubljanskog univerziteta odlučilo je u sredu (25. mart) da dodeli stipendije izvesnom broju studenata Univeziteta Sveti Kliment Ohridski u Bitolju, u Makedoniji. Novac će doći iz fonda za stipendije za univerzitete u jugoistočnoj Evropi.

***

Hrvatski Tehnološki institut finansira razvoj prvog hrvatskog robotičkog sistema. Projekat koji je pokrenut u saradnji sa odeljenjem za mašinogradnju i brodogradnju Univerziteta u Zagebu počeo je u maju prošle godine. Robot treba da bude povezan samo sa kompjuterima koji će ga kontrolisati.

(Razni izvori – 23/03/09-30/03/09)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.