Naučno dokazano: Smrdljive čarape kao najbolja odbrana od komaraca!

Izvor: NaDlanu.com, 01.Okt.2014, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučno dokazano: Smrdljive čarape kao najbolja odbrana od komaraca!

Smrad prljavih čarapa mogao bi postati efikasan način za borbu protiv malarije koju prenose komarci, otkrila je ekipa naučnika u Africi...

Naučnici se nadaju kako će njihovo istraživanje uroditi plodom jer ova strašna bolest godišnje odnese oko 800 hiljada života širom sveta, od čega ih je 90 posto u na Crnom kontinentu.

Naučni tim predvodi dr. Fredros Okumu iz Zdravstvenog instituta Ifakara u Tanzaniji, a do otkrića su došli tako što su otkrili kako insekte >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << privlači vonj nogu. Zatim su isprobali da privuku insekte smrdljivim čarapama i uspeli su, insekti su upali u smrtonosnu zamku.

Ta zamka je kutija u kojoj se nalazi čarapa ili sintetički predmet koji ispušta snažan vonj, a pokazalo se da privlači četiri puta više komaraca nego čovek. Kada uđu u tu kutiju ubije ih insekticid ili biološki agens.

Istraživanje je pomogla fondacija Billa i Melinde Gates kao i kanadska nevladina udruženja Grand Challenges, koja su donirala 775 hiljada dolara.

Pa sad vidite da li ćete da perete čarape ili ćete ih trpati u kutiju!

Izvor: kalesija

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.