Naučnici otkrili kako nastaje sneg od soli na Mrtvom moru

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Jul.2019, 22:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnici otkrili kako nastaje "sneg" od soli na Mrtvom moru

Istraživači iz Američkog Geofizičkog Saveza veruju da su konačno otkrili poreklo slanog snega, kao i i to kako so sačinjava Zemljinu koru.

Od 1970-ih godina preusmeravanje slatkih voda koje su se ulivale u Mrtvo more - slano jezero koje se graniči sa Izraelom i Jordanom, smanjilo je vodostaj, zbog čega je koncentracija soli u Mrtvom moru veća.

Godinama, naučnici posmatraju slane omotače koji se formiraju na površini vode. So se nagomilava po površini jezera, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << a visina novonastalih struktura, oblika ispružnog prsta, na godišnjem nivou je 10cm. Ova pojava prkosi fizici, ili su bar geolozi tako mislili.

“Početak prstiju bi trebalo da je svega nekoliko milimetara ili centimetara debljine, međutim, oni se nalaze svuda, po čitavoj površini jezera”, objasnila je ko-autorka istraživanja, Ehart Mejburg u izjavi, koju je preneo IFL Science.

Tokom letnjih meseci, zbog toplote se jezero podeli u dva nivoa - topliji i slaniji, gornji nivo i hladniji i manje slan, donji nivo. Gornji nivo vode postaje sve slaniji zbo isparavanja vode. Kako je gornji sloj stalno pod uticajem talasa i drugih pokreta, manje količine tople vode mogu da se mešaju sa donjim slojem hladnije i gušće vode.

Toplota se prenosi brže od soli, i kako se topla voda hladi, tako so prelazi u formu plutajućih kristala, ili “sneg”, u procesu koji naučnici nazivaju “prsti”.

“Nastale forme “prstiju” su previše male da bi se posmatrale..ali kako tonu, one brzo pronalaze jedne druge i formiraju sve veće i veće strukture”, objasnio je autor istraživanja, inženjer mehanike, Rafael Uilon.

Do nedavno sve ovo je bila samo teorija, dok naučnici nisu postavili video koji predstavlja kompjutersku simulaciju čitavog procesa nastanka prstiju i snega, na Water Resources Research. Ovaj video potvrđuje njihovu teoriju “slanih prstiju”.

Mrtvo more je jedino hipersalinsko vodeno telo na Zemlji, gde su istraživači mogli da posmatraju ovakav proces, pa je zbog toga i jedinstvena prirodna laboratorija.

Ovo istraživanje pomoglo je istraživačima da bolje razumeju fizičke procese u Mrtvom moru, kao i kako se mogu razvijati i izgraditi strukture soli u Zemljinoj kori, kao što je na primer, debeli sloj soli formiran ispod Sredozemnog/Mediteranskog mora.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.