Naučnici ne znaju uzrok misterioznog potresa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Nov.2018, 16:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnici ne znaju uzrok misterioznog potresa

Čudan potres osetio se u svim krajevima sveta, ali ni posle gotovo dve nedelje, naučnici su još zbunjeni zbog čeka, javlja Sky News. Potres je primećen 11. novembra, a seizmički potresi su trajali dvadesetak minuta. Epicentar mu je bio u Indijskom okeanu blizu francuskog ostrva Majote koje se nalazi između Madagaskara i Mozambika.

Potresi na tom području nisu neuobičajena pojava, ali je naučnike zaintrigirala činjenica da su potresi imali nisku frekvenciju i osećali >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se širom sveta, od Novog Zelanda do Kanade.

Tako su seizmografi, merni instrumenti kojima se mere i beleže pomaci tla tokom potresa, vibracije zabeležili i na Havajima.

"Ništa slično nismo videli"

Dodatno, stručnjacima nije jasno šta je tačno uzrokovalo potres ove vrste, da li je on podstaknut vulkanskom aktivnošću ili ga je, na primer, pokrenuo udar meteorita.

"Nisam video ništa slično", rekao je seizmolog Goran Ekstrom sa Univerziteta Kolumbija.

"Priznajem da su potresni talasi veoma neobični, ali to ne znači da je potres uzrokovalo nešto nama sasvim nepoznato i egzotično", dodao je.

Geolozi širom sveta podelili su na društvenim mrežama svoja merenja koja su zabeležila aktivnosti niskih frekvencija. Među prvima je bio Džejmi Gerni, osnivač biltena "Zemljotres".

Ubrzo mu se pridružio i geolog Antoni Lomaks koji smatra da je epicentar potresa bio istočno od ostrva Majote.

Seizmolozima je pogotovo interesantna činjenica da su potresni talasi imali nisku frekvenciju i da, mada su merne stanice zabeležile seizmičke talase, tog jutra nije bilo potresa u klasičnom smislu te reči.

Kako izgleda zemljotres

Potresi se obično iz hipocentra započinju šire sabljenim longitudinalnim, odnosno primarnim P-talasima. Kasnije širenje nastavljaju transverzalnim, odnosno sekundarnim S-talasima, koji su manje zbijeni, sporiji od P-talasa i vibriraju na smer širenja.

Tek na kraju dolaze talasi s niskim frekvencijama, poput onih koji su uočeni kod ostrva Majote. Zbog niske frekvencije mogu, vibrirajući kao neko zvono, nekoliko puta da obiđu svet.

Ali neobičnim talasima niske frekvencije koji su 11. novembra vibrirali svetom nisu prethodili primarni i sekundarni udari.

Geolozi su zato zbunjeni, ne mogu da objasne šta je moglo da uzrokuje potres koji ima samo seizmičke talase niskih frekvencija. Trenutno najbolje objašnjenje zajednice geologa je da se radilo o takozvanom "seizmičkom roju", odnosno skupu istovremenih manjih potresa bez razlučivog početnog udarnog šoka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.