Naučnici istražili fosil Malog stopala starog 3,67 miliona godina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Mar.2021, 12:27

Naučnici istražili fosil "Malog stopala" starog 3,67 miliona godina

Sofisticirana tehnologija za skeniranje je otkrila zanimljive tajne o "Malom stopalu" (Litlle Foot), dobro očuvanom fosilu ranog predstavnika ljudske evolucijske linije, koji je živeo u Južnoj Africi pre 3,67 miliona godina.

Naučnici su danas rekli da su istražili ključne delove fosila u Britanskoj sinhotronskoj ustanovi Dajmond Lajt Sors.

Skeniranje se fokusiralo na vrh lobanje "Litlfuta" i donju vilicu.

Naučnici su prikupili dokaze ne samo o vrsti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << "Malo stopalo", već i o teškoćama kroz koje su prolazili kao odrasli, a u pitanju je fosil žene.

"U lobanji smo mogli da identifikujemo vaskularne kanale u jednoj kosti, koja je služila za termoregulaciju, verovatno se tako mozak hladio", rekla je paleoantropološkinja Amelija Bodet sa univerziteta Kembridž, koja je vodila studiju.

Ona je dodala da su joj zubi dobro očuvani i da je umrla relativno stara, jer su joj zubi bili, takoreći, istrošeni.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Naučnici istražili fosil Litlfuta starog 3,67 miliona godina

Izvor: B92, 02.Mar.2021

Sofisticirana tehnologija za skeniranje je otkrila zanimljive tajne o Litlfutu, dobro očuvanom fosilu ranog predstavnika ljudske evolucijske linije, koji je živeo u Južnoj Africi pre 3,67 miliona godina.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.