Naučnici CERN-a našli novi dokaz za manjak antimaterije

Izvor: Blic, 24.Apr.2013, 23:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnici CERN-a našli novi dokaz za manjak antimaterije

Naučnici najvećeg atomskog sudarača na svetu saopštili su danas da su otkrili nove razloge za očigledan manjak antimaterije u kosmosu. Početna pretpostavka tvrdi da je prilikom Velikog praska pre 13,8 milijardi godina stvorena podjednaka količina materije i antimaterije

Tim istraživača koji radi na podacima Velikog hadronskog kolajdera (LHC) u centru Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN), objavio je da je otkrio česticu koja se neravnomerno raspada u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << materiju i antimateriju.

Laboratorija, koja se nalazi nadomak Ženeve, saopštila je da je čestica, nazvana B0s, četvrta subatomska čestica koja više "preferira" materiju nego antimateriju.

Pjerluiđi Kampana, portparol istraživačkog tima koji je do najnovijeg otkrića došao analizom podataka iz 70 triliona kolizija protona tokom jednog od četiri eksperimenta sprovedenih u LHC-u, izjavio je da je otkriće bilo predviđeno standardnim modelom fizike, ali da "pojedine interesantne diskrepancije zahtevaju dodatna detaljna proučavanja".

Veliki hadronski kolajder

Početna pretpostavka tvrdi da je prilikom Velikog praska pre 13,8 milijardi godina stvorena podjednaka količina materije i antimaterije.

Ono što, međutim, zbunjuje naučnike je činjenica da je materija danas preovlađujuća.

Nestanak antimaterije - ostavljajući nas u univerzumu sa viškom materije od koje su nastale zvezde, naša planeta Zemlja i sav poznati živi svet, trebalo bi da bude rezultat suptilne razlike između materije i antimaterije.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

CERN: Novi dokaz za manjak antimaterije

Izvor: Akter, 24.Apr.2013

Naučnici najvećeg atomskog sudarača na svetu saopštili su danas da su otkrili nove razloge za očigledan manjak antimaterije u kosmosu

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.