Naučnica iz Srbije dobitnica najvrednije nagrade Portugalije

Izvor: Vesti-online.com, 22.Jan.2019, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnica iz Srbije dobitnica najvrednije nagrade Portugalije

Marija Vranić, naučnica iz Srbije, ovogodišnja je dobitnica najvrednije nagrade koja se u Portugaliji dodeljuje mladim naučnicima Njoj je pripala nagrada "IBM Portugal" za istraživanje koje opisuje interakcije lasera sa materijom u ekstremnim uslovima.

Srpska naučnica je ovim otvorila vrata ne samo za fundamentalna istraživanja, već i za industrijske i medicinske potrebe. Naime, u ekstremnim uslovima moći će da se dobiju H-zraci ili gama-zraci, koji mogu da proizvedu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << "fotografije" nalik rendgenskom snimku, ali sa mnogo boljom rezolucijom i kontrastom od rendgenskog snimka i to sve u tri dimenzije.

U medicini, to će omogućiti poboljšanu dijagnostiku, dok će u industriji ovakav način snimanja moći da se koristi za ispitivanje kvaliteta kritičnih komponenti, poput delova motora aviona.

Marija je završila Matematičku gimnaziju u Beogradu, zatim je studirala na Fizičkom fakultetu u Beogradu, a diplomski je radila na Institutu za fiziku, u laboratoriji za gasnu plazmu. Za vreme studija bila je mlađi saradnik u Petnici i član studentske organizacije Bord evropskih studenata tehnike (BEST).

Na osnovu stipendije Ministarstva nauke i tehnike u Portugaliji, ona je doktorske studije završila u Lisabonu, nakon čega je jedan period provela u Pragu na projektu čiji je cilj konstruisanje lasera deset puta veće snage od trenutno najmoćnijeg u svetu.

Dr Marija Vranić živi i radi u Lisabonu, u grupi za lasersku plazmu fakulteta "Instituto Superior Tecnico".

Ona je, inače, drugi dobitnik iz Srbije portugalske prestižne nagrade za mlade naučnike. Pre deset godina pobedio je dr Marko Beko, koji je redovni profesor i programski direktor na Univerzitetu Luzofona u Lisabonu. On je priznanje zaslužio za istraživanje i oblasti bežičnih komunikacija, MIMO tehnologije.

"IBM Portugal" već 28 godina nagrađuje naučne radove koji efikasno primenjuju algoritme ili kompjutere najnovije generacije za istraživanja u raznim oblastima nauke. O značaju priznanja koje se dodeljuje od 1990. govori činjenica da je na ceremoniji uručenja nagrade učestvovao i predsednik Portugalije Marselo Rebelo de Soza.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.