Natalijina ramonda, snaga feniksa i simbol pobede

Izvor: RTS, 11.Nov.2019, 07:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Natalijina ramonda, snaga feniksa i simbol pobede

Natalijina ramonda – cvet koji se nosi kao zvaničan simbol primirja – govori o srpskom narodu, iskušenjima koja je prošao tokom i posle Prvog svetskog rata i o vaskrsnuću Srbije.
Krajem 19. veka u okolini Niša taj cvet je primetio dvorski lekar Obrenovića Sava Petrović. Ramonda njemu duguje otkriće, a kraljici Nataliji Obrenović ime – inspirisano njenom lepotom.

Natalijina ramonda >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je biljka višestruke simbolike za srpski narod. Ta zaštićena vrsta poznata je i kao "cvet feniks" i govori o srpskom narodu i iskušenjima kroz koja je prošao u Velikom ratu.  
Biolozi kažu da je natalijina ramonda preživela ledeno doba i danas naseljava područje centralnog Balkana.
Može se naći u severnoj Grčkoj, Makedoniji, delovima Srbije. Ima je i u Botaničkoj bašti u Beogradu, a najlepša je u proleće, kada cveta.
Zapanjujuća sposobnost cveta
To je biljka koja ima zapanjujuću sposobnost da "vaskrsava" i kada je potpuno osušena.

Dovoljna je jedna kap vode da oživi. Zato je zovu i "cvet feniks".
Navodno je 1928. botaničar Pavel Černjavski slučajno prosuo vodu na herbarijum u kome se nalazio osušeni cvet natalijine ramonde i ona je nakon toga oživela.  
Po ugledu na rusku georgijevsku lentu i britansku bulku – "popi", i ramonda nosi simboliku pobede. 
Ova biljka je endemska vrsta sa Kajmakčalana, gde se odigrala jedna od najvažnijih bitaka u Prvom svetskom ratu, kada je srpska vojska 1916. godine odnela važnu pobedu.
Natalijina ramonda se nalazi na spisku retkih biljaka Evrope, a u Srbiji je zaštićena vrsta, kao prirodna retkost.
Stanište joj je u pukotinama krečnjačkih stena na nadmorskoj visini od 350 do 2.150 metara, na Suvoj planini, u Sićevačkoj klisuri.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Natalijina ramonda - cvijet koji se nosi povodom Dana primirja

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Nov.2019

Natalijina ramonda (Ramonda nathalie) je cvijet čija je simbolika višestruko vezana za srpski narod. Poznata i kao cvijet feniksa jer i kada se potpuno osuši, ako se malo zalije, može da oživi, baš kao što je iz pepela vaskrsla i srpska vojska u Prvom svjetskom ratu.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.