Nastavlja se rat; Milanović: Najkorumpiranija hrvatska vlada je Plenkovićeva

Izvor: B92, 28.Jan.2022, 22:58

Nastavlja se "rat"; Milanović: Najkorumpiranija hrvatska vlada je Plenkovićeva

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović ocenio je danas da je vlada premijera Andreja Plenkovića najkorumpiranija hrvatska vlada.

I to uz objašnjenje da kritike upućuje "zbog nemara, neznanja i nekompetentnosti njenih članova".

"Plenković štiti, kondonira i stavlja u hlad i u zaštitu, kategorički, ljude koji su naprosto korumpirani. Ja to ne mogu drukcije da nazovem", rekao je Milanović u intervjuu za "RTL Danas", a prenosi Hina.

Kako se navodi, hrvatski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predsednik je tom prilikom kao primer naveo šefa kabineta premijera Zvonimira Frku Petešica koji je, kako je rekao Milanović, svesno, lažno prijavio prebivalište.

"S potpunom svešću o protivpravnosti i zabranjenosti i kažnjivosti onoga što radi, uživa zaštitu premijera", rekao je Milanović.

On je ponovio i svoj stav da Državno tužilaštvo Hrvatske (DORH) "ne postoji" nakon skandala s bivšom ministarkom Gabrijelom Žalac i ponovo ocenio da Hrvatska nikad nije imala korumpiraniju vladu i dodao kako "ti ljudi preziru zakone", navodi Hina.

Milanović je ponovio da neće skinuti oznaku tajnosti sa svojih putovanja i rekao kako je to zaštićeni podatak, jer je on štićena osoba 24 sata dnevno i da te podatke javnost ne treba da zna.

Hrvatski predsednik je odbacio tumačenja da je on u Hrvatskoj "lider opozicije".

"Ne samo da nisam, nego se loše osećam u ovoj poziciji. I sve ovo što moram da govorim i govoriću u stvari mi pada kao jedan nepotreban teret. To nije primarno moj posao, ne bi trebalo da bude moj posao", dodao je Milanović.

Hrvatski predsednik Zoran Milanović izjavio je večeras da nije ukrajinski neprijatelj ni ruski prijatelj, a premijera Andreja Plenkovića optužio je da se ponaša kao "ukrajinski agent".

Milanović kaže da ne misli da je preterao s izjavama o Ukrajini, od kojih se ogradila hrvatska vlada, te da ne planira da se izvini i dodao je da se i u izveštajima EU navodi da je Ukrajina korumpirana zemlja.

"Hvala Bogu da postoje oni jer onda mi nismo najgori", rekao je hrvatski predsednik u intervjuu za RTL.

Takođe je ocenio da se EU ponaša "neodgovorno" prema Ukrajini.

"Nisu dobili ništa od EU, obećavane su im milijarde milijardi. I ovo što govorim ne govorim da bih nekoga uvredio. Niti sam ukrajinski neprijatelj, niti sam nekakav ruski prijatelj", kazao je, prenosi Hina.

On je konstatovao da Ukrajina ima problem i da mora da počne da ga rešava i sa separatistima koje ni Rusija nije priznala.

"Dakle, nastaviti razgovore, ne ignorisati činjenicu da tamo postoje nekakvi pregovarači koji nisu najbolji dečki, ali i s njima treba razgovarati, a ne ići konstantno na put konfrontacije s nuklearnom i hipersoničnom silom Rusijom", rekao je hrvatski predsednik.

Milanović je kritikovao Ukrajinu da "slavi heroje iz Drugog svetskog rata koji su masovne ubice Poljaka i Jevreja".

"Stepan Bandera, protesti na Majdanu, koje sam nazvao nečim što je imalo apsolutno elemente državnog udara i svrgavanja legitimno izabrane vlade. Uz srčanu pomoć EU i Evropskog saveta u kojem sam ja tada sedeo i Vašingtona", rekao je Milanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.