Nasilje ostavlja trajne modrice na duši

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Feb.2022, 18:14

"Nasilje ostavlja trajne modrice na duši"

Starije žene su u odnosu na starije muškarce u većem riziku od nasilja, a najnovija istraživanja pokazuju da je 16 % žena starih između 65 i 74 godine doživelo neki oblik nasilja u prethodnih 12 meseci. Nasilje nad starijim ženama u Srbiji je široko rasprostranjeno i uglavnom je skriveno zbog straha od supružnika, porodice i sredine.

Pandemija izazvana korona virusom nažalost je pokazala da su starije osobe češće bile žrtve nasilja. Pored fizičkog i seksualnog u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nasilje spada i zanemarivanje potreba starijih osoba, uskraćivanje njihovih prava što se naročito ogledalo za vreme policijskog časa, zavisnost od drugih lica, kao i psihičko i ekonomsko nasilje u vidu prevara.

"Mnoge starije osobe koje nisu bolesne i nemaju posebne rizike, a imaju 65 godina i više su radile i zarađivale novac jer su im penzije male i svima njima koji žive u gradovima je bio zabranjen izlazak, stari su bili zatvoreni i prolazili su kroz najrigoroznije mere. Stari su to doživljavali kao atak na njihovu slobodu kretanja i kao nasilje nad njima. To je sve i te kako uticalo na njih i stare osobe su to doživljavale kao zanemarivanje njihovih potreba za socijalnim kontaktima", rekla je Nadežda Satarić, predsednica Udruženja "Snaga prijateljstva-Amity".

Prema poslednjim istraživanjima svaka šesta žena starija od 65 godina pretrpela je neki vid nasilja za proteklih godinu dana. Prema izveštajima centara za socijalni rad u 2020. godini od 36 656 prijavljenih slučajeva nasilja u porodici 2 805 su prijave za nasilje nad starijim ženama.

"Dešava se zaista da se više puta izriču jedne te iste mere, da se nasilnici vraćaju i mi upravo i diskutujemo o tome na koji način možemo da nađemo neko najbolje rešenje. Recimo dešavalo se nasilje između partnera gde su oboje osobe sa invaliditetom, koje su zavisne jedno od drugog. Pogotovu tu imate starije žene koje su i ekonomski zavisne od svog supruga i koje nemaju ni primanja ni penziju", rekla je Agata Živanović,stručna saradnica Crvenog krsta Kragujevac.

"Prošle godine smo imali deset starijih žena od 65 godina pa na više koje su ubijene, šest ih je ubijeno u porodičnom nasilju, a četiri su stradale od provalnika. Najčešći vidovi nasilja nad njima su psihičko uznemiravanje i psihološko nasilje, zanemarivanje njihovih potreba i ekonomsko iskorišćavanje a to smo jako puno imali u toku korone jer oni su mnoge morali da angažuju za kupovinu, a onda nisu ni imali uvid u račune jer se često dešavalo da im nisu davali tačne cene", izjavila je rekla je Nadežda Satarić, predsednica Udruženja "Snaga prijateljstva-Amity".

Pod sloganom "Nasilje ostavlja trajne modrice na duši" radi se i ne prevenciji kroz edukacije kako dece tako i odraslih, starih osoba koje zbog rigidnog tradicionalnog vaspitanja često ne prijavljuju počinioce u porodici.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.