Izvor: B92, 11.Apr.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naser Orić optužen za ratne zločine nad Srbima u Srebrenici

Hag -- Naser Orić, bivši komandant odbrane Srebrenice, protiv koga je u Haškom tribunalu podignuta optužnica, prebačen je u petak oko osam časova izjutra u pritvorsku jedinicu u Ševeningen, javlja dopisnik RTV B92 iz Haga Ljubica Gojgić. Haška optužnica, po šest tačaka, tereti Orića za kršenje zakona i običaja ratovanja. Orić je optužen za ubistvo i zlostavljanje lokalnih Srba, kao i za nepotrebno razaranje i pljačku privatne imovine u opštinama Bratunac, Vlasenica i Srebrenica. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << U optužnici Haškog tribunala navodi se da su u zoni odgovornosti Nasera Orića, u periodu od 1992. do 1995. godine, desetine lokalnih Srba prošle kroz policijske stanice, a da su mnogi umrli posle teškog premlaćivanja, između ostalog bejzbol palicama i metalnim šipkama.

Optužnica opisuje da su se u periodu od maja 1992. do februara 1993. godine oružane snage Muslimana pod komandom Nasera Orića, sukobljavale sa pripadnicima Vojske Republike Srpske u istočnoj Bosni. Tom prilikom, piše u optužnici, Orićeve snage uništile su i opljačkale više od pedeset pretežno srpskih sela i naselja (Kravice, Ratkovići, Brađevina, Ježestica, Božići, Fakovići, Bjelovac, Šiljkovići, Sikirići, Radijevići, Divovići, Brađevina, Dučići) u opštinama Bratunac, Vlasenica i Srebrenica, posle čega je hiljade stanovnika tih mesta napustilo svoje domove.

Optužnica protiv Orića ne pominje, međutim, ni jedan od zločina koje Oriću pripisuju izvori bosanskih Srba, pa ni navodni masakr desetina civila, žena i dece, koji se na Božić 1993. godine dogodio u selu Kravice. Portparol Tužilaštva Florans Artman izjavila je da istražitelji
nisu pronašli dokaze da su Orićeve snage osim razaranja i pljačke u tom selu počinile i zločin nad civilima. Optužnicu protiv Orića glavni tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte podigla je 13. marta ove godine, a sudija Ričard Mej potvrdio je 28. marta. Do trenutka hapšenja Orića, optužnica je bila zapečaćena.

Naser Orić (rođen 1967. godine u Potočarima) bio je jedno vreme pripadnik MUP-a Srbije. Obuku je 1988. godine završio u Zemunu i potom neko vreme radio kao policajac u stanici Savski venac u Beogradu. Iz tog vremena zapamćen je i kao povremeni telohranitelj Slobodana Miloševića. Kao pripadnik specijalne jedinice MUP-a Srbije, Orić je 1990. godine upućen na Kosovo, a 1991. godine prebačen je u policijsku stanicu Ilidža, u predgrađe Sarajeva. Odmah na početku rata u BiH Orić postaje komandant odbrane Srebrenice, gde će se zadržati sve do pada grada 1995. godine. Suprotno onome što je sam Orić pisao u svojim ratnim memoarima, štampa u BiH tvrdila je da Naser Orić snosi deo odgovornosti za stradanje Muslimana u Srebrenici, koju je svojevoljno napustio bez borbi, iako je navodno, imao dovoljno ljudi da odbrani grad. Uprkos tome, odmah posle rata mediji su izveštavali da je na predlog Alije Izetbegovića Orić trebalo da postane komandant specijalnih jedinica policije BiH, ali da se bivši predsednik BiH kasnije predomislio. Za Orića se kaže da se potom bavio "klasičnim kriminalom - reketiranjem, krađom automobila", ali je uspevao da dobije i legalne poslove u građevinarstvu. Mediji su pisali da se posle rata okružio telohraniteljima i povukao u Tuzlu, gde su u četvrtak uveče pronašli i uhapsili pripadnici SFOR-a.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.