Narkomanija manje upadljiva u kriznim vremenima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jun.2011, 11:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Narkomanija manje upadljiva u kriznim vremenima

NOVI SAD, BEOGRAD, -

Direktor Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti "Vita" iz Novog Sada Milan Vlaisavljević je, povodom Svetskog dana borbe protiv droge, izjavio da je narkomanija manje upadljiva u kriznim vremenima.

"U kriznim vremenima pritisak okoline na narkomane popušta, uticaj porodice i prijatelja popušta, a čitavo društvo postaje tolerantnije prema takvim zavisnicima", dodao je Vlaisavljević.

Prerma njegovim rečima u takvoj situaciji se korisnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << heroina, kokaina i drugih narkotika kasnije javljaju na lečenje, o čemu postoje i statistički podaci.

"Pre nekoliko godina od prvog suočavanja s drogom do početka lečenja prosečno je prolazilo 10,5, a sada 14,7 godina", rekao je Vlaisavljević.

Istraživanja su pokazala da 61 odsto Novosađana poznaje nekog ko u njegovom bližem okruženju konzumira droge, polovini je ponuđeno da proba neki od nartkotika, a 22,5 procenata nije odolelo iskušenju. Među pacijentima "Vite" čak 92 odsto su muškarci, a na lečenje se javljaju prosečno sa 28 godina.

U toj specijalizovanoj zdravstvenoj ustanovi leče se i alkoholičari i patološki zavisnici od kockanja.

Povodom Svetskog dana borbe protiv zloupotrebe droga danas će u Beogradu biti održana manifestacija "Tvoj život, tvoje okruženje- nema mesta za droge" i konferencija za novinare, na kojoj će govoriti predstavnici Ministarstava zdravlja, unutrašnjih poslova, UNICEF-a i Instituta za javno zdravlje "Batut".

Ujedinjene nacije svake godine obeležavaju Svetski dan borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droge, a tema i slogan kampanje za 2011. godinu je "Globalna akcija - zdravo okruženje bez droga", dok je njen osnovni cilj da mobiliše i inspiriše ljude da daju podršku u borbi protiv zloupotrebe droga.

Prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje, u Beogradu na svakih 1.000 stanovnika živi pet registrovanih narkomana, odnosno ukupno 7.805 osoba, a stopa ukupnog broja registrovanih obolelih je 495,2 na 100.000 stanovnika i u stalnom je porastu, jer je 1997. bila 85,8, 2005. 312,5, a 2009. 470,4.

Od droga je 2009. umrlo 37 Beograđana za razliku od 2008. kada je umrlo 45, a sa narkomanijom kao pratećim oboljenjem umire 25 do 50 ljudi godišnje, što je 0,2 do 0,4 odsto svih umrlih.

Prosečna starost u trenutku smrti je oko 35 godina, a 30 odsto umrlih je mlađe od 30, dok su 75 odsto lica mlađa od 40 godina.

Narkomanija je karakteristika mlađih. Pre 15 godina prosečna starost registrovanog narkomana je bila oko 33 godine, dok je u protekloj godini prosečna starost novoregistrovanih iznosila oko 30 godina.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Svetski dan borbe protiv droge

Izvor: B92, 26.Jun.2011

Šabac -- Obeležava se svetski dan borbe protiv zloupotrebe droga. Prema istraživanjima, zavisnici se često na lečenje javljaju i posle 15 godina redovnog drogiranja...U manastiru Ilinje, u mačvanskom selu Očage kod Šapca, trenutno se leči oko 30 narkomana. Lečenje u proseku traje 3 godine,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.