Naređena hitna evakuacija civila iz Donbasa; Neprijatelj će napasti, Oglasio se Putin VIDEO

Izvor: B92, 18.Feb.2022, 15:50

Naređena hitna evakuacija civila iz Donbasa; "Neprijatelj će napasti", Oglasio se Putin VIDEO

Lider Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin, u video-snimku koji je objavljen na društvenoj mreži Tviter, obratio se građanima.

On je rekao da je naređena masovna evakuacija civila iz tog područja u Rusiju.

"Dragi stanovnici Donjecke Narodne Republike! Zemljaci! Poslednjih meseci primećujemo svakodnevno povećanje broja vojnog osoblja i ubojitog naoružanja od strane Ukrajine, uključujući i raketne sisteme smerč i uragan, NLAV raketne bacače duž >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << cele linije kontakta. Danas je njihovo oružje upereno u civile, u nas i našu decu", rekao je on u video-snimku.

Oružane snage neprijatelja su u borbenim sastavima i spremne su za nasilno zauzimanje Donbasa, dodaao je.

Kako je naveo dalje u video-zapisu, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski uskoro će izdati naređenje vojsci da pređe u ofanzivu, da sprovede plan za invaziju na teritoriju Donjecke i Luganske Narodne Republike.

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da Moskva registruje pogoršanje situacije u Donbasu.

"Sve što Kijev treba da uradi jeste da sedne za sto sa predstavnicima DNR i LNR i usaglasi političke, ekonomske i humanitarne mere za prekid konflikta", poručio je ruski predsednik posle razgovora sa beloruskim liderom Aleksandrom Lukašenkom.

Kijev ne sprovodi sporazume iz Minska i zapravo sabotira implementaciju dogovora, dodao je on.

Na društvenoj mreži Tviter osvanuo je video na kom može da se čuju sirene koje odjekuju Donjeckom.

Ipak, na jednom od videa vidi se da se saobraćaj na ulicama jednog grada sasvim mirno odvija uz sirene koje se isprobavaju.

Ipak, iako panike nema, Pušulin je izjavio da neće da rizikuje zbog straha od civilnih žrtava.

"Zbog pretnje po život građana je od danas organizovani masovni, centralizovani polasci građana ka Ruskoj federaciji".

"Prvo idu žene, deca i stari", bio je jasan Pušilin.

Dva sata pošto je lider Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin najavio da će uslediti masovna evakuacija civila kako iz Donbasa, tako i Luganska, to se dogodilo.

Naime, prema snimcima koji se pojavljuju na društvenim mrežama prva su organizovana krnula školska deca, koja su se okupila ispred škole, a takođe putem prema Rusiji, odnosno Rostovu na Donu krenuli su i kolone putničkih automobila.

Evakuacija je kako su saopštile vlasti Donbasa odnosi se na decu, žene i starije osobe, kao i oni čiji boravak nije potreban.

Evakuacija se ne odnosi za one zaposlene čije prisustvo je neophodno za funkcionisanje gradske infrastrukture i službi, kao i oni koji imaju oružje i aktivno su uključeni u odbranu.

S druge strane u Ukrajini i na Zapadu ovu odluku lidera DNR i LNR opisuju kao "fals fleg operaciju", odnosno, da time Moskva stvara alibi za sebe da još večeras napadne Ukrajinu, jer upravo humanitarna katastrofa stanovništva dve nepriznate oblasti biće povod za rusku invaziju.

Komandant milicije DNR Denis Sinenkov za dlaku je izbegao smrt u petak kasno podone kada je uskploriao vojni automobil marke GAZ blizu zgrade vlade Donjecke Narodne Republike.

Za sad nije poznato da li je u pitanju postavljena bomba ispod terenca marke GAZ ili je u pitanju napad, kako se sumnja dronom.

Naime, očevici posle eskplozije rekli su da su na nebu pre nego što je odjeknula detonacija čuli zujanje na nebu.

Policija i dalje istražuje napad na visokog bezbednosnog funkcionera Donjecke Narodne Republike.

Civili iz Donbasa polako stižu na teritoriju Ruske federacije.

Na snimcima se vide kolone automobila koje su prešle u Rusku Federaciji i kako se navodi svi civili usmereni su prema prihvatnim centrima.

Gradovi Rostovske oblasti potvrdili su za državne medije da su spremni da prime evakuisane iz DNR i LNR.

Administracija Taganroga saopštila je da u gradu postoje centri za privremeni smeštaj.

Nikolaj Gorbačov, načelnik odeljenja za civilnu odbranu i hitne slučajeve u pograničnom gradu Gukovo, rekao je agenciji Interfaks da još nisu dobijene informacije o potrebi prihvatanja izbeglica iz Donbasa.

"Centri za privremeni smeštaj su uvek spremni. Ako se situacija zakomplikuje, ako ljudi odu, prihvatićemo sve", rekao je Gorbačov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.