Izvor: Nezavisne Novine, 28.Sep.2017, 08:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naređena evakuacija cijelog ostrva Ambae zbog vulkana

VELINGTON - Vlasti države Vanuatu su naredile potpunu evakuaciju ostrva Ambae usljed pojačane aktivnosti vulkana Manaro, prenijeli su lokalni mediji.

Manaro je tokom prošlog vikenda počeo izbacivati pepeo, nakon čega su vlasti izvršile evakuaciju 6.000 ljudi, koji su tokom ove sedmice premješteni u skloništa na ostrvu.

Očekuje se da će svih 11.000 stanovnika biti evakuisano sa ostrva do sljedećeg petka, 6. oktobra.

Vlasti su tokom vikenda upozorile >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << na "leteće kamenje i vulkanski gas", kao i na kiselu kišu i rasipanje vulkanskog pepela.

Direktor Agencije za upravljanje u slučaju prirodnih katastrofa Šadrak Velegtabit rekao je da će usljed vulkanske aktivnosti izdati upozorenje najvišeg stepena i da se očekuje totalna erupcija vulkana, prenosi BBC.

Radio Novog Zelanda je prenio da će stanovništvo najvjerovatnije biti prebačeno na susjedno ostrvo Pentekost.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Potpuna evakuacija ostrva Ambae zbog pojačane aktivnosti vulkana

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Sep.2017

Vlasti Vanuatua naredile su danas potpunu evakuaciju ostrva Ambae zbog pojačane aktivnosti vulkana i straha od erupcije...Vlada je saopštila da su ministri doneli tu odluku jer ne žele da rizikuju život ljudi...Ostrvo Ambae ima oko 11.000 stanovnika i jedno je od 65 naseljenih ostrva arhipelaga Vanuatu...Lokalne...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.