Plenković: Srbi su u Hrvatskoj zaštićeni po najvišim standardima

Izvor: B92, 29.Avg.2019, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plenković: Srbi su u Hrvatskoj zaštićeni po najvišim standardima

Zagreb -- Otkazana konferencija za medije Kluba poslanika SDSS-a zakazana za danas, saopštila je Služba za medije Hrvatskoga sabora. Plenković: Srbi su zaštićeni.

Klub zastupnika Samostalne demokratske srpske stranke trebalo je da održi konferenciju za novinare o aktuelnim događanjima, a ponajviše o komentarima na račun Hrvatske nakon napada na Srbe kod Knina, koje je izrekao lider SDSS Milorad Pupovac.

Za danas je inače najavljen sastanak hrvatskog premijera >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Pupovca.

S druge strane, premijer Andrej Plenković je danas pre sednice vlade osudio napade na Srbe u okolini Knina, ali je i rekao da je nedopustivo današnju Hrvatsku uporediti sa NDH.

"U ime vlade želim da osudim sve napade, posebno one koji su imali karakter međunacionalnih odnosa, napade na srpsku nacionalnu manjinu u Uzdolju, Đevrskama i Viškovu. Policija je reagovala i uhvaćeni su počinioci. Dela koja su se dogodila dela su pojedinačnih osoba, a ne deo klime", kazao je premijer, a preneo je RTS.

"Gradimo politiku uključivosti svih nacionalnih manjina u društveni i politički život. Stoga smo insistirali da u parlamentarnoj većini budu svi pripadnici nacionalnih manjina. To se odnosi i na pripadnike srpske manjine", dodao je Plenković, koji tvrdi da su prava pripadnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj zaštićena u skladu sa najvišim evropskim standardima.

Plenković je zamerio Pupovcu koji je prilikom jednog istupa nakon serije napada na Srbe u Hrvatskoj tu državu uporedio sa ustaškom NDH i istakao da je ona faktor nestabilnosti u regionu Jugoistoka Evrope.

"Odbacujem teze o Hrvatskoj kao faktoru nestabilnosti. Ta teza ne stoji. RH je zemlja koja je rešila sve svoje osnovne nacionalne zadatke i gradi društvo u kojem svi treba da se dobro osećaju i imaju zaštićena prava", kazao je Plenković. Ponovio je da je uporedjivanje današnje moderne Hrvatske s NDH nedopustivo.

"Moderna i samostalna Hrvatska je utemeljena na domovinskom ratu, na demokratskim procesima 1990. godine. Ovo je zemlja koja je i ugledna u medjunarodnoj zajednici. I tu tezu odlučno odbacujem", naveo je premijer.

Ukazao je na potrebu da svi zajedno moraju raditi na toleranciji u društvu, ali je istovremeno priznao da postoje političke stranke koje svoju snagu grade na potenciranju napetosti. Ne precizirajući o kojim strankama je reče, Plenković je dodao da to nije politika vlade.

"Naša politika je izgradnja dobrih međususedskih odnosa i rešavanje svih otvorenih pitanja", kazao je premijer, prenela je Hina. Plenković tvrdi i da je pitanje zaštite prava srpske manjine u Hrvatskoj rešeno na najvišim evropskim standardima. Hrvatska će, kazao je negovati tu zaštitu.

"Mi kažemo dosta spirali mržnje. Nema potrebe za tim u 2019. godini", rekao je Plenković te dodao da vlada ima "redovnii dijalog i rešava sva otvorena pitanja". Apelujući na sve aktere u društvu da rade na kreiranju atmosere koja, kako je rekao, pripada Hrvatskoj 21. veka, Plenković je kao važno istakao i da bi svi politički akteri u hrvatskom društvu trebalo da se uzdrže od izjava koje doprinose polarizaciji. Posebno, dodao je, to očekuje od svih članova vlade i stranaka u vladajućoj većini. (

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.