Napašćemo ga sa svih strana: Šta su sve Jeljcin i Klinton govorili Miloševiću iza leđa

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Sep.2018, 22:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Napašćemo ga sa svih strana": Šta su sve Jeljcin i Klinton govorili Miloševiću iza leđa

Skinuta oznaka tajnosti sa transkripata

Boris Jeljcin i Bil Klinton, nekadašnji predsednici Rusije i Amerike, tesno su sarađivali u pokušaju da obuzdaju i sklone tadašnjeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića, otkrivaju ekskluzivni transkripti brojnih telefonskih razgovora dvojice svetskih lidera koji su ovih dana postali dostupni javnosti.

Pročitajte i:

O posebno agresivnoj taktici su se dogovarali godinama pre bombardovanja SRJ 1999. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << godine, pa u razgovoru zabeleženom 25. aprila 1995. Jeljcin već tada uverava američkog kolegu da će Miloševića napasti "sa svih strana".

Jeljcin: Dogovorili smo se da radimo u svim pravcima kako bismo pronašli rešenje za kosovsku tragediju. Ovo je takođe i ekološki problem, jer se Dunav uliva u Crno more. Poslao sam Černomirdina kao svog specijalnog izaslasnika za ovaj problem. Znaš ga i može mu se verovati.

Klinton: Da, verujem mu.

Jeljcin: Od šest tačaka, Milošević je pristao na pet... Ovo je veliki korak napred. Postoje znaci da je moguće pronaći celokupno rešenje i vrlo je važno da se suspenduju vazdušni udari. Moramo ostaviti emocije po strani. Radimo u svim oblastima i pravcima, uključujući vladinu delegaciju, naš patrijarh je posetio Beograd i imao je uspešnu misiju. Napadamo Miloševića sa svih strana. Znaš da sam pristao da ne šaljem vojne brodove u Mediteran. Nastavljamo saradnju kao što sam obećao.

O psihologiji Miloševića dvojica predsednika su razgovarala 17. maja 1998.

Jeljcin: Da, i mi se stalno bavimo tvrdoglavim čovekom. Nije uopšte lako s njim raditi. Međutim, s njim se mogu praviti dilovi. Razmenjujemo poruke, razgovaramo telefonom, činimo sve da ga nateramo da se uključi...

Klinton: Dik Holbruk je imao dobru seriju sastanaka dole. On ima neku svoju neobičnu hemiju sa Miloševićem. Međutim, sve ovo funcioniše zbog onoga što je Milošević čuo od tebe, Primakova i tvog tima. Naš cilj je da održimo ogradu oko njih (strana u pregovorima), tako da oni razgovaraju međusobno, a ne da se biju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.