Napad na Pulvama: Četiri indijska vojnika poginula u pucnjavi u Kašmiru

Izvor: B92, 18.Feb.2019, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napad na Pulvama: Četiri indijska vojnika poginula u pucnjavi u Kašmiru

Najnoviji sukob izbio je tokom potrage indijskih trupa nakon samobulačkog napada.

Četiri vojnika su ubijena u Kašmiru, gradu pod indijskom upravom, u razmeni vatre sa militantima, saopštila je policija.

Sukob se dogodio u okrugu Pulmvama, gde je više od 40 indijskih paramilitarnih vojnika ubijeno u samoubilačkom napadu u četvrtak.

Tokom policijske potrage u toj oblasti ubijen je i civil.

U međuvremenu Pakistan je povukao svog ambasadora iz >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Delhija na konsultacije zbog pojačanih tenzija.

Indija je povukla svog najvišeg diplomatu iz Pakistana nakon napada u četvrtak - u kome tvrde da je pakistanska država bila saučesnik.

Pakistan poriče bilo kakvu ulogu u bombardovanju, za koje tvrdi da je odgovorna grupa osnovana na njenom tlu - Džaiš-e-Mohammad.

Prošlonedeljni napad u Pulvami bio je najsmrtonosniji u Kašmiru u poslednjih nekoliko decenija.

Bombaš je koristio vozilo prepuno eksploziva kako bi uleteo u konvoj od 78 autobusa koji su prevozili indijske snage bezbednosti na veoma obezbeđenom autoputu Srinagar-Jammu, oko 20 kilometara od glavnog grada Srinagara.

Navodni bombaš je identifikovan kao lokalni stanovnik Kašmira star između 19 i 21 godinu. Sledećeg dana, policija je počela da pretražuje sela u Pulvami.

Napad koji se dogodio u četvrtak izazvao je anti-pakistanske proteste u nekim indijskim gradovima, a rulja napadala je kašmirske studente i poslovne ljude.

I Indija i Pakistan tvrde da su muslimani većina u Kašmiru, ali da kontrolišu samo njegove delove.

Kašmirski muslimani su upozoreni da budu oprezni, zbog izveštaja o pretnjama i zastrašivanju nakon prošlonedeljnog smrtonosnog napada na indijske snage.

Lokalni mediji izvestili su o izolovanim incidentima u kojima su studenti iz Kašmira pretučeni ili izbačeni iz njihovog smeštaja u severnim indijskim državama.

Indijska centralna rezervna policija (CRPF) ponudila je pomoć učenicima u nevolji, ali i upozorila na lažne izveštaje.

Veliki broj poginulih u napadu šokirao je mnoge širom zemlje i naveo indijsku vladu da kaže da će početi svoju odmazdu tako što će dipplomatski "potpuno izolovati" Pakistan.

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Napad na Pulvama: Četiri indijska vojnika poginula u pucnjavi u Kašmiru

Izvor: Radio 021, 18.Feb.2019

Najnoviji sukob izbio je tokom potrage indijskih trupa nakon samobulačkog napada.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.