Naočare za vid, tinejdžeri i emotikoni: Emodži štrebera ne predstavlja ono što smo mi“

Izvor: B92, 28.Nov.2022, 08:00

Naočare za vid, tinejdžeri i emotikoni: "Emodži štrebera ne predstavlja ono što smo mi“

Louri ima 13 godina i poziva tehnološke kompanije na raznovrsniju zastupljenost tinejdžera koji nose naočare za vid na emotikonima.

Učenica koja je ranije učestvovala u kampanji za više junakinja koje nose naočare u Diznijevim filmovima, sada poziva tehnološke kompanije na raznovrsniju zastupljenost tinejdžera na emotikonima.

Louri, 13, iz Čilvela u Notingemširu, kaže da je jedan od retkih emodžija sa naočarima "štrebersko" lice, za koji veruje da utiče >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << negativno na samopouzdanje mladih koji nose naočare za vid.

Pisala je grupi tehnoloških kompanija "Unicode Consortium", koja odobrava nove emodžije, i tražila da uvedu opciju dodavanja naočara na emotikone.

Ova tinejdžerka je dospela na naslovne strane 2019. godine kada je pisala Dizniju, pozivajući ih da u njihove filmove uvedu više ženskih likova sa naočarima za vid.

Kompanija je odgovorila tako što je pozvala Louri da im se pridruži na crvenom tepihu na dodeli Bafta nagrada, gde je njihov poslednji film Enkanto: Magični svet, u kom glavna junakinja nosi naočare, dobio pohvale.

Najnoviju kampanju pokrenula je na Svetski dan vida.

"Tinejdžeri (koji nose naočare) ne osećaju da su dobro predstavljeni u javnosti", rekla je Louri.

"Bar ne na pozitivan način. Ako su nekako predstavljeni, onda je to štreberski (emodži), a to nije ono što smo mi."

Video novinar: Aleks Torp

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.