Namirnice koje mogu doprineti ženskom zdravlju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Okt.2019, 06:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Namirnice koje mogu doprineti ženskom zdravlju

Iako svaka žena ima jedinstvene prehrambene navike, odabir određene vrste hrane i pića mogu imati pozitivan učinak na njihovo zdravlje. 

Kao što su pokazala istraživanja, izbor određenih grupa hrane i pića može pomoći u poboljšanju zdravlja i sprečavanju određenih bolesti.

Limunska voda pojačava metabolizam i doprinosi gubitku kilograma

Limunska voda vrlo je bitna u procesu probave, jer kako starimo količina kiseline u našem želucu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << opada. Istraživanje pokazuje da je kod 30 posto žena otkriven atrofični gastritis, što je stanje koje karakteriše malo ili nimalo želudačne kiseline.

Limun je izvrstan za mršavljenje, a sok celog limuna ima samo 12 kalorija. Pomaže kod gubitka kilograma, jer vam pomaže u borbi protiv gladi, kao i u detoksikaciji jetre.

Čaj od listova maline pomaže u smanjenju menstrualnih grčeva

Čaj od listova maline, poznate i kao ženska biljka, poznat je po svojim zdravstvenim dobrobitima. Ovo piće dobro je za žensko zdravlje jer je puno vitamina i minerala neophodnih za žensko telo. Sadrži gvožđe, kalcijum, kalijum, vitamine B, A, C i E.

Trudnice ga obično koriste kako bi olakšale porođaj, ali dokazano je da ublažava i simptome predmenstrualnog sindroma, jaka krvarenja i bolne grčeve. Prilikom pripreme čaja uvek možete dodati prave maline za bolji ukus.

Maca koren olakšava simptome menopauze

Maca ublažava simptome menopauze poput vrućine, promene raspoloženja i problema sa spavanjem. Takođe se tradicionalno koristi za povećanje plodnosti, poboljšanje raspoloženja i uravnoteženje hormona.

Maca koren možete uzimati kao dodatak smutijima, zobenim kašama, pecivima.

Konzumacija brokolija sprečava nastanak bora

Brokoli je jedna vrsta super hrane koja rešava razne zdravstvene probleme. Šoljica brokolija sadrži 100 odsto vitamina koji su presudni za proizvodnju kolagena. Kolagen daje koži elastičnost. Takođe je bogata vitaminom A koji pomaže u obnovi ćelija i pomaže da se stare ćelije kože zamene novim.

Začinite obroke kurkumom i izlečite infekcije

Kurkuma je jedna od najlekovitih biljaka današnjice. Kurkuma sadrži snažne antioksidante i ima protivupalna svojstva. Veruje se da bi kurkuma mogla biti učinkovit tretman protiv gljivice kandida.

Orašasti plodovi dobri su za mišiće

Orašasti plodovi su dobar izvor minerala, posebno magnezijuma, kalijuma, fosfora, cinka i selena, a sadrže malo gvožđa, mangana i bakra, zbog toga su veoma dobri za vaše mišiće.

Konzumacija hrane bogate omega 3 masnim kiselinama dobra je za srce

Postoji niz namirnica koje su bogate omega 3 masnim kiselinama, a najčešće su to: losos, tuna, pastrmka i srdela. Hrana bogata omega 3 masnim kiselinama sadrži eikosapentaensku kiselinu, dokozaheksaensku kiselinu i EPA kiseline. Ove kiseline pomažu u razvoju bebe u materici, a smanjuju rizik od srčanih bolesti. Postoje i drugi proizvodi s dodatkom omega 3 masnih kiselina koje možete uzimati, poput mleka, jogurta i sojinih napitaka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.