Nalepnice s Belivukom šokirale javnost: Pravo u Ritopek, I onda ga potopiš u bure; Vajber: Izbrisano VIDEO

Izvor: B92, 28.Apr.2021, 16:43

Nalepnice s Belivukom šokirale javnost: "Pravo u Ritopek", "I onda ga potopiš u bure"; Vajber: Izbrisano VIDEO

Većina sajberkomunikacija sadrži nalepnice, a na Vajberu postoji opcija da ih i sami stvorite, pa su ovih dana u centru pažnje stikeri Veljka Belivuka.

Vrlo lako i jednostavno. Izaberete sliku od koje biste napravili stiker ili paket stikera, malo ulepšate i to je to. Stikeri su spremni za slanje. Na istom principu nepoznati korisnik kreirao je i stikere Veljka Belivuka. Ove nalepnice napravile su pometnju na društvenim mrežama jer se njima, kako kažu, promoviše kriminal.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"To nije specifično samo za naše prostore, to smo videli i od El Čapa, da je Eskobar danas živ to bismo i od njega videli. To je jedna šira kulturna matrica, tehnološka kulturna matrica. Prvo iz centara koji proizvode sve te stvari. Mi smo u imaginarnom svetu, simulaciji, pravila smo mi u njemu sami napravili, i nemamo pravo da krivimo drugog koji je uživalac našeg proizvoda. I deca su naš proizvod i Velja Nevolja i neki drugi su proizvod koje su neke druge strukture kreirale u društvu", kaže kulturolog Zoran Branković.

Svako ko ima Vajber može da kreira nalepnice i objavi ih u stiker marketu. Vajber uglavnom ne proverava stikere, ali postoji opcija da se prijave sadržaji koji su neprikladni ili uvredljivi.

"Mi sve manje komuniciramo rečima. I ozbiljni ljudi, koji su na odgovornim mestima, oni sve manje komuniciraju rečima. Sve je u skraćenicama, stikerima, emotikonima, znacima, simbolima, koji imaju za krajnji cilj da svedu komunikaciju", napominje Branković-

Stikeri su vrlo popularni i postali su neizbežan deo komunikacije na Vajberu. U stiker marketu možete naći pregršt poznatih ličnosti, pevačica, političara, jutjubera, starleta pa tako nije ni čudno što se među njima našao i Veljko Belivuk.

Nakon što su u žižu javnost stigle ove nalepnice, oglasio se i Vajber, čije saopštenje prenosimo u celosti:

U komentaru na medijske navode povodom objave stikera kreiranih od strane korisnika Vibera na Viberovom stiker marketu koji predstavljaju izvesnog državljana Srbije (kao i njegove saradnike i njhova dela) koji se trenutno nalazi u istražnom pritvoru, Rakuten Viber želi da informiše svoje korisnike i javnost u Srbiji da nije imao uvid u njihov sadržaj pre objavljivanja – niti je dao saglasnost za tu aktivnost. Istovremeno, Rakuten Viber je sadržaj tog stiker paketa danas izbrisao sa Viberovog stiker marketa.

Kao što su nezavisni stručnjaci tačno napomenuli u navodima domaćih medija danas, funkcija Viber Stiker Kreator omogućava svakom korisniku Vibera da napravi i postavi svoj paket stikera na Viber stiker market bez da je prethodno u obavezi da se obrati Viberu tim povodom – ili da dobije Viberovu saglasnost da isti bude postavljen na platformu. Na ovaj način, Viber podstiče svoje korisnike da se kreativno izražavaju koristeći Viberove napredne grafičke funkcije i alatke – i dalje dele svoje kreacije nesmetano kroz svakodnevnu komunikaciju putem Vibera.

I pored toga, a u skladu sa Viberovim pravilnikom o sadržaju namenjenom javnosti, plasiranje grafičkih izraza nasilja, a naročito onih u kojima je nasilje glorifikovano ili se podstiče, nije dozvoljeno na platformi. U ovo se svrstavaju i ekstremni prikazi ili opis nasilja ili jasne pretnje nasiljem prema bilo kojoj osobi ili grupi ljudi. Planiranje i promovisanje nasilničkih dela koja bi direktno ili indirektno mogla da izazovu fizičke povrede ili duševni bol drugih – kao i sadržaj koji promiviše nezakonite aktivnosti – strogo su zabranjeni na Viberu, i Viber zadržava pravo da ukloni ovakav sadržaj sa platforme – što je danas i učinio u ovom slučaju.

Platforma aplikacije Rakuten predstavlja okruženje za bezbednu, zaštićenu, besplatnu, kreativnu, korisnu i pozitivnu komunikaciju – i preduzeće sve odgovarajuće mere da to održi – i da svojim korisnicima uvek pruži mir i razloge za zadovoljstvo sada i ubuduće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.