Nakon razgovora sa Trampom: SAD veruju u našu ulogu u ratu protiv terorizma

Izvor: B92, 19.Apr.2019, 22:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nakon razgovora sa Trampom: SAD veruju u našu ulogu u ratu protiv terorizma

Kairo -- Komentari Donalda Trampa znače da SAD veruju u suštinsku ulogu LNA Kalifa Haftara u ratu protiv terorizma, izjavio je portparol LNA, prenosi "Skaj Njuz Arabia".

Bela kuća je ranije saopštila da je američki predsednik Donald Tramp razgovarao u ponedeljak telefonom sa libijskim vojnim komandantom Kalifom Haftarom o tekućim antiterorističkim naporima i potrebi da se u Libiji dođe do mira i stabilnosti.

Bilo je reči i o zajedničkoj viziji za tranziciju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Libije u stabilan i demokratski politički sistem, prenosi Rojters.

Rojters konstatuje da je nejasno zašto je Bela kuća čekala nekoliko dana da objavi informacije o razgovoru.

U četvrtak su i SAD i Rusija saopštile da u ovom trenutku ne mogu da podrže rezoluciju UN koja poziva na primirje u Libiji.

Agencija podseća i da su u četvrtak minobacačke granate pale na predgrađe Tripolija i zamalo pogodile jednu kliniku.

To se događa u drugoj nedelji Haftarove ofanzive na libijsku prestonicu, koja je u rukam međunarodno priznate vlade.

Predsednik SAD Donald Tramp razgovarao je telefonom s komandantom pobunjeničkih snaga u Libiji Halifom Haftarom koji predvodi ofanzivu na Tripoli, gde je sedište međunarodno priznate libijske vlade.

Bela kuća je danas saopštila da su Tramp i Haftar ranije ove nedelje razgovarali o borbi protiv terorizma i političkoj budućnosti Libije.

"Predsednik (Tramp) je prepoznao značajnu ulogu feldmaršala Haftara u borbi protiv terorizma i obezbeđivanju naftnih resursa Libije. Njih dvojica su razgovarali o zajedničkoj viziji za tranziciju Libije u stabilan, demokratski politički sistem", navodi se u saopštenju.

Haftar je u savezništvu s vladom koja kontroliše istok Libije i ima podršku Trampovih saveznika, Egipta i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Borbe između Haftarove vojske i snaga vlade u Trioliju prete da raspire građanski rat u Libiji koja je utonula u nestabilnost 2011. godine, posle svrgavanja i ubistva dugogodišnjeg lidera Moamera Gadafija.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

LNA likuje zbog Trampove podrške: SAD veruju u našu ulogu u ratu protiv terorizma

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Apr.2019

Komentari predsednika SAD Donalda Trampa znače da Sjedinjene Države veruju u suštinsku ulogu Libijske nacionalne armije (LNA) Kalifa Haftara u ratu protiv terorizma, izjavio je danas portparol LNA, prenosi "Skaj Njuz Arabia"...Bela kuća je ranije saopštila da je američki predsednik Donald Tramp...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.