Najviša planina u Britaniji porasla za jedan metar

Izvor: Blic, 18.Mar.2016, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najviša planina u Britaniji "porasla" za jedan metar

Najviša planina u Velikoj Britaniji Ben Nevis porasla je za jedan metar, bar na papiru. Kartografi kažu da je planina Ben Nevis u Škotskoj visoka 1.345 metara, dok je ranije bilo zabeleženo da je visoka 1.344 metra.

Britanska agencija za pravljenje mapa "Ordnance Survey" saopštila je da planina nije stvarno porasla, nego da savremena tehnologija, uz pomoć satelita i dži-pi-esa, omogućava preciznije merenje nego 1949. godine kada je poslednji put merena.

Stvarna >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << razlika između dva merenja je samo nekoliko centimetara, ali pošto je nova izmerena visina 1.344,527 metara, zvanično je zaokružena na 1.345 metara.

Pre skoro 70 godina bilo je potrebno tri sedmice da se izračuna visina planine. Stručnjak iz organzacije "Ordnance Survey" Mark Grivz izjavio je danas da je neverovatno koliko su geometri 1949. godine bili blizu tačne visine.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Najviša planina porasla za jedan metar

Izvor: Radio 021, 18.Mar.2016

Najviša planina u Velikoj Britaniji Ben Nevis porasla je za jedan metar, bar na papiru...Kartografi kažu da je planina Ben Nevsi u Škotskoj visoka 1.345 metara, dok je ranije bilo zabeleženo da je visoka 1.344 metra...Britanska agencija za pravljenje mapa "Ordnance Survey" saopštila je da planina...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.