Najsuvlja pustinja na svetu ponovo okupana živim bojama cveća

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Okt.2021, 14:34

Najsuvlja pustinja na svetu ponovo okupana živim bojama cveća

Peščane dine čileanske Atakame ponovo su okupane živim bojama nakon što je poslednjih nedelja niklo cveće u toj najsuvljoj pustinji na svetu.

Takozvana cvetna pustinja privlači domaće i strane posetioce svakog proleća na južnoj hemisferi, preneo je Rojters.

Cveće niče u zavisnosti od količine padavina u zimskoj sezoni.

"Ovo je prirodna laboratorija, jer vam omogućava da vidite kako promene u količini padavina utiču na raznovrsnost biljaka", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rekla je biolog Andrea Loaiza tokom obilaska oblasti.

Otporno seme i lukovice mogu preživeti izuzetno suvo vreme u Atakami sve dok ne procvetaju tokom proleća.

Đina Arančio, botaničarka sa lokalnog Univerziteta de La Serena izjavila je da seme i lukovice mogu da prežive više godina i kada nema kiše.

Iako je ovo područje zvanično zaštićeno i posetiocima je dozvoljeno da idu samo u određene delove, uobičajeno je videti oštećenja koja nastaju od vozila.

Pored toga, prisutna je i opasnost od trgovine biljkama.

Biolog Cezar Pizaro rekao je da postoji tendencija da ima sve manje i manje padavina, sa izuzetkom 2007. i 2011. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.