Najstariji poslanik ima 85, a najmlađi 24 godine, evo ko su

Izvor: Press, 20.Mar.2014, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najstariji poslanik ima 85, a najmlađi 24 godine, evo ko su

U ovom sazivu, kao i u prethodnom, izvršnu vlast kontrolisaće pre svega poslanici koji dolaze iz glavnog grada Srbije, a i posle nedavnih izbora pokazalo se da ima onih koji su odlučili da iz sveta umestnosti "zavire" u skupštinske klupe budući da će se u njima naći frontmen grupe "Galija" Nenad Milosavljević i reditelj Srđan Dragojević.

Među sedam lista koje ulaze u parlament oko trećine su žene i to zahvaljujući Zakonu o izboru narodnih poslanika koji je sve stranke >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << i koalicije obavezao da svaki treći kandidat na listi bude manje zastupljen pol, odnosno žena.

Upravo najmlađi poslanik ovog saziva Skupštine Srbije je žena - studentkinja Katarina Šušnjar sa liste SNS, koja ima 24 godine, dok je najstariji parlametnarac Milan Korać ispred koalicija SPS-PUPS-JS koji ima 85 godina.

Na listi SNS od 158 novih parlamentaraca 52 su žene, najstariji je Vučeta Tošković koji ima 73 godine, dok je među naprednjacima osam poslanika mlađih od 30 godina.

Da li zbog toga što Srbiji sledi borba za ozdravljenje ekonomije ili nečeg drugog tek u Skupštini Srbije boje koalicije koju predvodi SNS braniće 25 ekonomista i to je ubedljivo najzastupljenije zanimanje na listi SNS.

Za njima ne zaostaju mnogo ni inženjeri i profesori kojih je po 22, a zatim slede lekari koji imaju 20 predstavnika uključujući dva hirurga, pa potom pravnici kojih je 19, a među kojima je i lider SNS Aleksandar Vučić.

Privatnih preduzetnika i privrednika je sedam, menadžera pet, a stavove građana u najvišem zakonodavnom telu zastupaće i četiri novinara, tri politikologa i dva politikologa za međunarodne odnose.

O kreiranju novih zakonskih rešenja i kontroli izvršne vlasti brinuće se i po dva psihologa i pedagoga, ali i po jedan informatičar, pedijatar, vaspitač, mašinski tehničar, hemičar, socijalni radnik, sociolog, defektolog, a u skupštinskim klupama mesto će imati i sudija i general u penziji.

U zdanju na Trgu Nikole Pašića čuće se i izlaganje jednog arheologa, matematičara, producenta, a među poslanicima ponovo će se naći i književnik Aleksandar Čotrić, poljoprivrednik Marijan Rističević, a imaćemo i "pravog političara" budući da je Dragan Šormaz i ovog puta, kao i 2012. godine, kao zanimanje naveo "političar".

Među naprednjacima je 11 onih koji mogu da se pohvale doktorskim diplomama, ali i jedan magistar primarijus.

Kao i u prošlom sazivu parlamenta najviše je narodnih predstavnika iz Beograda i to trećina, odnosno 52, a za glavnim gradom slede Novi Sad sa osam predstavnika, Kragujevac sa šest i Čačak sa pet, Niš sa četiri.

Po tri poslanika dolaze iz Vršca, Kraljeva i Leskovca, a po dva iz Novog Pazara, Sombora, Kruševca, Zrenjenina, Sremske Mitrovice i Loznice, dok po jednog predstavnika imaju Valjevo, Kosjerić, Vranjačka Banja, Požarevac, Koceljeva, Šabac, Smederevo, Ruma, Užice, Priboj, Prijepolje, Bajna Bašta, Tutin, Raška, Topola, Aranđelovac, Gornji Milanovac, Trstenik, Jagodina, Svilajnac, Kula, Aleksinac, Vranje, Vlasotince, Pirot, Prokuplje,Zaječar, Velika Plana, Petrovac na Mlavi, Kučevo, Kikinda, Svrljig, Kosovska Mitrovica, Lipljan, Subotica, Pančevo, Kovin, Sombor, Sečanj, Novi Bečej.

I među socijalistima i njihovim koalicionim partnerima najviše je Beograđana i to 19, dok su ostali daleko iza njih, pa tako iz Novog Sada dolaze četiri poslanika, Niša tri, a po dva iz Kragujevca, Jagodine i Kraljeva, dok po jedan dolazi iz Vrbasa, Čačka, Prištine, Surdulice, Vrnjačke Banje, Šapca, Rume, Smedereva, Petrovca na Mlavi, Valjeva, Sremskih Karlovaca i Kruševca.

Kao i kod naprednjaka i socijalisti najviše računaju na ekonomiste, kojih je ispred koalicije SPS-PUPS-JS 12, a potom su sa pet predstavnika najbrojniji politikolozi, što je i zanimanje lidera SPS Ivice Dačića.

U skupštinskim klupama program koalicije braniće i po četiri inženjera i pravnika, tri profesora univerziteta, dva doktora, po jedan privatni preduzetnik, sociolog, filolog, matematičar...

Koalicija SPS-PUPS-JS u svojim redovima ima najviše penzionera, njih devet, a isto toliko i onih koji imaju zvanje doktora nauka.

Od 44 poslanika 15 je žena, samo dvoje mlađi su od 30 godina, dok je sedam starijih od 70, među kojima i najstariji parlametnarac Milan Korać.

U poslaničkom klubu DS odnos snaga takođe je u korist muškaraca, kojih je 13 u odnosu na šest pripadnica lepšeg pola, koje će zastupati stavove te stranke.

Takođe, i ovde je statistika jasna - najviše je parlamentaraca sa prebivalištem u Beogradu, u slučaju demokrata devet, a sa tri predstavnika sledi Novi Sad, dok iz Leskovca, Novog Pazara, Niša, Pančeva, Užica, Kragujevca i Soko Banje dolazi po jedan poslanik.

Najviše demokrata ima diplomu pravnog fakultet, njih šest, a potom slede inženjeri, među kojima je i lider DS Dragan Ðilas.

U Novoj demokratskoj stranci Borisa Tadića, koja prvi put ulazi u parlament, među 18 poslanika je sedam žena, takođe najviše njih dolazi iz Beograda, a najzastupljenija zanimanja su ekonomisti, inženjeri i pravnici.

Među predstavnicima manjina slična je situacija kada je reč o dominantnim zanimanjima, s tim što se izdvaja poslanik SVM Zoltan Pek, koji je kao zanimanje naveo "narodni poslanik".

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.