Najstarija škola u Srbiji obeležava danas 292. godišnjicu

Izvor: Blic, 23.Apr.2010, 22:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najstarija škola u Srbiji obeležava danas 292. godišnjicu

Svečanom akademijom, izložbom đačkih radova i drugim programima, najstarija škola u Srbiji, beogradska Osnovna škola "Kralj Petar Prvi" obeležava danas 292 godine postojanja i rada.

"Gotovo tri veka prosvetiteljske misije ostavila su značajan trag za grad Beograd, ali i Republiku Srbiju", rekla je Tanjugu direktorka škole Milka Boškov.

Svečanosti je planirana od 18 sati u prostorijama škole u Ulici kralja Petra, uz prisustvo predstavnika prosvetne vlasti, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << gradskih struktura, saradnika, bivših i sadašnjih učenika.

Boškov je naglasila i da će od juna početi sanacija oba objekta škole, u Ulici kralja Petra i Maršala Birjuzova, na koju se čekalo godinama. Rekonstrukcija treba da bude završena do početka nove školske godine, rekla je ona.

Kroz decenije i vekove, škola je menjala nazive i sa promenljivom srećom prolazila kroz burna vremena, ali je opstala kao prva i najstarija, sa korenima koji sežu od 1718. godine.

Kako se u navodi u monografiji škole, prvi put se pominje Mala srpsko-slovenska škola u Beogradu, u kojoj podučava daskal (učitelj) Stevan. Nalazi se u mitropolitovom domu pored Saborne crkve i izdržavaju je mitropolija, varoška uprava i sami roditelji.

Međutim, u Beogradu je još početkom 18. veka postojala Mala grčka škola, koju su za svoju decu izdržavali grčki trgovci. Kada su po dolasku Austrijanaca mnogi od njih napustili Beograd, školi je pretilo zatvaranje. Tada ju je mitropolit Mojsije Petrović uzeo pod svoje i postavio jednog učitelja Grka da uči srpsku decu, grčki čitati, pisati, govoriti, pevati.

Na osnovu toga, može se smatrati da je Mala srpsko-slovenska, odnosno kasnije Varoška osnovna škola daleka preteča današnje škole i njen početak treba vezivati za 1718. godinu, preuzimanjem Grčke škole od strane mitropolita, njeno korišćenje za obučavanje srpske dece u negovom domu.

Beogradskim mirom 1739. godine severna Srbija je ponovo pod Turcima, pa se gasi Mala škola, a srušen je i mitropolitov dvor, ali krajem 18. veka, naročito posle 1791. prilike postaju snošljivije, pa se i škole počinju obnavljati i ponovo otvarati.

Posle Prvog ustanka, škola se od 1809. godine razvija kao Mala škola. Smešta se u prizemlje tek osnovane Velike škole, u zgradi sadašnjeg Muzeja Vuka i Dositeja i ima tri razreda.

Nešto kasnije ponovo radi pored Saborne crkve i zabeleženo je da je 1815. imala jednog učitelja, 1819. dva, a 1829. tri.

Škola se do 1878. godine zvala Osnovna škola kod Saborne crkve, zatim Osnovna muška i ženska škola kod Saborne crkve do 1925. a do 1945. nosi naziv Osnovna škola "Kralj Petar". Do 1952. godine zvala se Osnovna škola broj jedan, potom Osnovna škola "Braća Ribar", a u aprilu 1993. ponela je naziv Osmogodišnja škola "Kralj Petar Prvi".

Vekovne zidine njenog postojanja, podupirali su, što kao učitelji, što kao đaci, Vuk Karadžić, Dositej Obradović, kralj Petar Prvi Karađorđević, Mihajlo Petrović Alas, Stevan Mokranjac, Moša Pijade, braća Ribar i čitava plejada umetnika i javnih ličnosti.

Najmlađe generacije i danas uče u zgradi koju je projektovala Jelisaveta Načić, prva žena arhitekta u Srbiji. Zdanje u Ulici kralja Petra je spomenik kulture i tu su smešteni učeniici od 1. do 3. razreda, a na lokaciji u Ulici maršala Birjuzova rade đaci od 4. do 8. razreda. Ima nešto više od 700 đaka.

Škola ima radionice, klub "Mladi tehničar", štampa se đački list, rade dramske sekcije, naučne grupe, sportske sekcije, učestvuje u organizovanju susreta "Radost Evrope".

Ustanova je i članica mreže škola UNESCO-a i vodi se kao međunarodno priznata kulturno-istorijska baština.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.