Najstarija muzejska ustanova u Srbiji na meti LOPOVA: Pink Panteri planiraju pljačku Narodnog muzeja?

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Jul.2018, 00:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najstarija muzejska ustanova u Srbiji na meti LOPOVA: "Pink Panteri" planiraju pljačku Narodnog muzeja?

Banda se nameračila na neka od najskupocenijih dela u muzeju

Ozloglašena grupa "Pink Panter", koja se tereti za spektakularne pljačke u više od 20 zemalja, planira da napadne i u Srbiji i pohara tek otvoreni Narodni muzej, ekskluzivno saznaje Srpski telegraf! Lopove su privukla umetnička dela vredna na desetine miliona evra!

Pročitajte i: 

- Policija je dobila operativna saznanja da je otvaranje muzeja, osim javnosti, privuklo i pažnju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << lopova. Prema informacijama kojima raspolažemo, pripreme za pljačku su već otpočele, a u nju su umešani članovi kriminalne grupe "Pink Panter", poznate po sličnim akcijama u svetu. Pojedini pripadnici ove grupe već su stigli u Beograd. Zbog svega toga, bezbednost u muzeju je povećana na najviši nivo, a i policija je u pripravnosti - kaže dobro obavešten izvor.

Prema njegovim rečima, banda se nameračila na neka od najskupocenijih dela u muzeju, koja vrede oko 150 miliona evra, a radi se o "Ružičastoj katedrali" Kloda Monea, "Tahićanki" Pola Gogena i "Kupačici", čiji je autor Pjer-Ogist Renoar.

Privatni detektiv Božo Spasić, bivši funkcioner DB, potvrđuje za Srpski telegraf da je opasnost od krađe u Narodnom muzeju vrlo realna, prenosi Republika.

- Nema sumnje da su bande koje se bave krađom umetničkih dela i dragocenosti, a među njima i "Pink Panter", već snimili situaciju. U Narodnom muzeju se nalaze brojni predmeti izuzetne vrednosti, a bande koju su činili Srbi su već krale umetnička dela po Holandiji i Švedskoj. Potrebno je što više im otežati posao, kao i detaljno proveriti sve zaposlene u muzeju, da "panteri" ili neka druga kriminalna organizacija ne bi pronašla krticu unutra. Proveru zaposlenih u instituciji od nacionalnog značaja treba da uradi BIA i to ne samo rutinski već i dubinski - kaže Spasić.

Da su ljudi iz muzeja spremni i za ovu vrstu izazova, potvrđuje i Dragan Karleuša, penzionisani funkcioner MUP Srbije, koji se godinama bavio zaštitom kulturne baštine i koji smatra da je u Narodnom muzeju odrađen "vrhunski posao".

- Postoje tri stuba zaštite: od požara, poplava i krađa. Ne samo da je sređen deo koji posetioci vide već su, što je još važnije, renovirani i zaštićeni depoi Narodnog muzeja. Nema preskupog obezbeđenja jer ono što nestane je mnogo skuplje, od neprocenjive vrednosti - kaže Karleuša.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.