Najstarija buba na svetu: Otkriven fosil star oko 425 miliona godina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Maj.2020, 15:44

Najstarija buba na svetu: Otkriven fosil star oko 425 miliona godina

Ranije se verovalo da je starost ovog fosila oko 350 miliona godina, ali autori studije, koristeći naprednu metodu za datovanje fosila, "dodali su mu" još 75 miliona godina.

Fosil diplopode, najobimnije grupe stonoga, ranije pronađen na škotskom ostrvu Kerera, pokazao se starijim od bilo kog poznatog fosila insekta, paukolikog zglavkara ili bilo kog drugog kopnenog zglavkara. Prema istraživanju naučnika sa Univerziteta u Teksasu u Austinu, njena starost je oko 425 miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << godina.

Ista dob utvrđena je i za najstariju kopnenu stabljiku, koja je takođe pronađena u Škotskoj, piše ruskiNational Geographic.

Rad američkih istraživača pruža nove informacije o poreklu i razvoju zglavkara i biljaka. Autori članka tvrde da su se i biljke razvijale mnogo brže nego što neki naučnici veruju. U samo 40 miliona godina, razvile su se od zajednica koje obhvataju obalna područja blizu jezera, do složenih šumskih ekosistema.

Tehnika koju istraživači koriste za datovanje je konvencionalna radioizotopska analiza. Međutim, ranije je bilo veoma teško cirkonijum, koji daje najtačnije podatke o datovanju fosila, veoma teško izvući iz planinskog sedimenta u kom su se nalazili fosili.

Koautorka studije Stefani Suarez razvila je tehniku ​​za odvajanje čestica cirkonijuma iz ove vrste sedimenata. Ova tehnika zahteva mnogo napora, jer se cirkonijum lako gubiti kada se odvoji od sedimenta.

Suarez je ovu tehniku koristila još kao studentkinja, kada je utvrdila da je diplopoda, koja se u to vreme smatrala najstarijom, mlađa oko 14 miliona godina.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.