Najnovije istraživanje otkrilo: Možda je to bila i Amerika; odmah reagovala Kina

Izvor: B92, 17.Jun.2021, 09:07

Najnovije istraživanje otkrilo: Možda je to bila i Amerika; odmah reagovala Kina

Nova analiza rađena u SAD sugeriše da se koronavirus u Americi pojavio i pre Božića 2019. godine. Odmah reagovala Kina.

Reč je o analizi uzoraka krvi 24.000 Amerikanaca uzetih početkom prošle godine. Kako je preneo hrvatski portal Index.hr, istraživanje je najnovije i najveće koje je sprovedeno do sada, a rezultati ukazuju na zaključak da se kovid 19 u SAD pojavio nekoliko nedelja pre nego što su zdravstveni radnici prepoznali prve slučajeve zaraze.

Iako kompletna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << studija još uvek nije završena, zdravstveni zvaničnici SAD polako počinju da shvataju da zaista postoji mogućnost da se u SAD mogao dogoditi manji broj infekcija i pre nego što je svet uopšte postao svestan opasnog novog virusa, javlja AP.

Zvanična verzija je da se pandemija koronavirusa raširila u svetu iz kineske provincije Vuhan, krajem 2019, dok je službeno prva infekcija tim virusom u SAD zabeležena kod muškarca iz države Vašington koji se vratio iz Vuhana 15. januara 2020. i zatražio lekarsku pomoć četiri dana kasnije.

Najnovija studija objavljena je u utorak u časopisu "Clinical Infectious Diseases", a objavio ju je tim koji uključuje istraživače iz Nacionalnog instituta za zdravlje.

I ranije istraživanje koje je sproveo američki Centar za kontrolu zaraznih bolesti, CDC, ukazalo je na sličnu mogućnost, a ovo najnovije pokazuje da je sedam ispitanika (troje iz Ilinoisa i po jedan iz Masačusetsa, Misisipija, Pensilvanije i Viskonsina), zaraženo ranije nego što je službeno prijavljen prvi slučaj zaraze u tim državama.

Kina, koja je u očima svetske javnosti optužena kao izvor pandemije, a takođe i optužena da ne sarađuje u istrazi porekla virusa na svom tlu, sada traži da se ta ista istraga preseli u SAD.

Zvanični Peking, podsetimo, insistira na tome da je koronavirus uvezen u Kinu a ne izvezen iz nje pa im je u odbrani svojih stavova ova najnovija studija u SAD došla kao kec iz rukava.

Ceng Guang, glavni epidemiolog u kineskom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, izjavio je za državne medije da bi sada svetska pažnja trebalo da bude preusmerena na SAD, koje su, kako je rekao, bile prespore u testiranju ljudi i početnim trenucima pandemije.

"Trebalo bi sada ispitati sve segmente biološkog oružja koje imau SAD", rekao je on.

Oglasio se i portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan koji je rekao: "Sada je jasno da koronavirus ima višestruko poreklo i da bi zbog toga u istrazi o poreklu virusa trebalo da sarađuju sve zemlje".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.