Najduža parnica u prvom sudu u Beogradu: Sud deli stan već 17 godina

Izvor: Blic, 01.Sep.2013, 18:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najduža parnica u prvom sudu u Beogradu: Sud deli stan već 17 godina

Nekadašnji supružnici Darko Simić i Branka Miljuš pokušavaju da pred sudom podele stan u Mirijevu kao bračnu tekovinu već 17 godina. Od februara 1996. do danas nijedan od čak 13 sudija na više od 60 ročišta nije doneo prvostepenu presudu, zbog čega i dalje traje njihov parnični postupak pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu.

Klikni za uvećanje (+)

Darko Simić se sporazumno razveo od supruge 1995, a godinu dana kasnije pokrenuli su parnični postupak podele >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bračne tekovine, odnosno stana u beogradskom naselju Mirijevo. Od suda su tražili da utvrdi, ko je koliko od supružnika i njihovih porodica uložio u stan i kome koliko novca pripada kada bi stan prodali.

- Život mi se pretvorio u sudski postupak. Idemo na ročišta, sudije se menjaju, ali od presude ni reči. Za sve ove godine moglo je da se dogodi toliko toga, ali, nažalost, presuda nije ni na pomolu. Mi smo žrtve sporosti srpskog pravosuđa - kaže Simić.

Prvi put pred tadašnjim Trećim opštinskim sudom pojavili su se 20. februara 1996. Sudija Marina Tomić uzela je predmet P 440/96. Tada ništa nije nagoveštavalo da će podela jednog stana biti toliko mukotrpna.

Darko Simić

U predmetu se za 17 godina promenilo čak 11 sudija, koji nisu uspeli da donesu nijednu prvostepenu presudu. Suđenje je kretalo od početka, odlaganje ročišta ponavljalo se unedogled, zbog čega i danas traje ovaj parnični postupak.

Najduže je predmet vodila sudija Jasmina Svorcan, od 22. novembra 2006. do aprila 2013. odnosno čak sedam godina. Za to vreme suđenje je odložila više od petnaest puta, u predmetu ništa konkretno nije urađeno niti se pomerilo od “izjašnjavanja stranaka”. Zbog izuzetno čestih izostanaka sudije Svorcan, predmet su čak 10 puta preuzimali dežurne sudije, kako bi bar jedno ročište bilo održano, ali bez ikakvog uspeha. Po povratku sudije Svorcan sve bi kretalo iz početka.

Darko Simić, koji inače u međuvremenu živi kao podstanar u Kragujevcu, kaže da se obraćao za pomoć najvišim sudskim organima.

- U odgovoru tadašnje predsednice Vrhovnog suda Srbije Nate Mesarović saopšteno nam je da je ovaj predmet uzet u “hitan rad”, da je uočen veliki propust sudija i konstatovan ogroman problem, kao i da će sve biti rešeno u najkraćem roku. Od odgovora, koji datira od 2009. ništa se nije dogodilo - ističe Simić.

Nakon reforme sudstva 2010. predmet je prebačen u Prvi osnovni sud u Beogradu pod brojem 58-P48905/10. Poslednje ročište zakazano je za 15. januar ove godine, koje je, kao i više od 20 pre toga, odloženo. Sudija Snežana Ilić predmet je preuzela aprila 2013. ali još uvek nije zakazala nijedno ročište.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.