Nagrada za najbolju knjigu za decu i mlade

Izvor: Megafon.co, 04.Apr.2019, 14:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagrada za najbolju knjigu za decu i mlade

Grad Niš dodelje nagradu za najbolju knjigu za decu i mlade.
Uvod u njivu Rade Tanasijević, književnik iz Draževca će 2019. godine dobiti nagradu za najbolju dečju knjigu u 2018. godini.
Foto – NKC

Žiri je izdvojio knjigu Uvod u njivu, delo Radeta Tanasijevića zbog brižljivo negovanog jezičko – stilskog i narativnog postupka i autentičnog odnosa prema svetu prirode, kažu iz Niškog kulturnog centra.
“Obrađivanje sopstvene njive >> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << ili vrta, zemaljska je slika biblijskog raja. U Tanasijevićevim pričama, priroda se objavljuje u poetskim slikama koje nas vraćaju prvobitnom liku življenja. Pred naletom civilizacijske zahuktalosti, autor podseća koliko se čovek udaljio od njene umirujuće prisnosti”, objašnjavaju iz NKCa.
“Priče Radeta Tanasijevića izvedene su u najboljem duhu pisaca poput Veljka Petrovića, Isidore Sekulić, Ive Andrića i Milovana Danojlića, čija su dela neizostavan deo školske lektire”, dodaju iz NKCa.
uži izbor – Poezija koja se gleda, delo Dušana Pop Đuđeva;
– Bandoglavić Strahinja, delo Siniše Soćanina;
– Ja sam Akiko, delo Stefana Tićmija;
– O ljubavi i drugim moronima, delo Danijele Kostić;
– Sara i januar za dve devojčice, delo Zorana Panevskog;
– Sazvežđe violina, delo Vesne Aleksić;
– Peta devojčica, Marja, delo Gradimira Stojkovića.
Nagrada se dodeljuje treći put Nagrada se ove godine dodeljuje treći put, a svečana dodela u Skupštini grada biće organizovana aprila ili maja 2019. godine.
U žiriju su bili pesnik Peđa Trajković (predsednik), bibliotekar Dragana Pešić Glavašević i prof. dr Valentina Hamović, a sednica je održana 15. marta 2019. godine.
Dodelu nagrade tehnički realizuje Niški kulturni centar, a čine je plaketa i novčani iznos. Na ovaj način je obeležen i 2. april,  Međunarodni dan knjige za decu, od 1967. godine ustanovljen praznik dečje knjige, sa ciljem da se promoviše dečja književnost i čitanje, kao i da se skrene pažnja javnosti na potrebe najmlađih čitalaca. Ovaj datum je odabran kao datum rođenja Hansa Kristijana Andersena, danskog pisca i proslavljenog pisca za decu.

Nastavak na Megafon.co...






Povezane vesti

“Uvod u njivu” - najbolja dečja knjiga u 2018. godini

Izvor: JužneVesti.com, 05.Apr.2019, 08:16

Nagradu Grada Niša za najbolju knjigu za decu i mlade u produkcijskoj 2018. godini dobio je književnik iz Draževca Rade Tanasijević za zbirku kratkih priča "Uvod u njivu", saopštio je Niški kulturni centar...Žiri je nagradio knjigu Uvod u njivu zbog, kako kažu, brižljivo negovanog jezičko-stilskog...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.