Nacrt statuta ZSO je samo početak

Izvor: B92, 30.Jan.2023, 17:13

"Nacrt statuta ZSO je samo početak"

Fondacija Fridrih Ebert (FES) prestavila je danas u Prištini predlog Statut ZSO, koji je, kako je navedeno urađen u saradnji sa Evropskim institutom za mir.

Predstavnik FES za Severnu Makedoniju i Kosovo Rene Šle rekao je da je predlog statuta ZSO izrađen sa ciljem da se osnaži Kosovo.

"Naš cilj je da doprinesemo evropskom putu Kosova. ZSO je zahtevno pitanje. Ovaj nacrt je samo početak i ne predstavlja krajnji predlog. Ovu publikaciju treba posmatrati kao polaznu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tačku za diskusiju o ovom pitanju, ovo je samo početakKao fondacija podržavamo dijalog i normalizaciju odnosa. Cilj je takođe da pokranemo diskusiju, jer do danas niko nije predstavio statut o ZSO. Važno je da zajednica opština gde su kosovski Srbi većina u skladu sa Briselski sporazumom. Zahvalni smo partnerima", rekao je Šle.

Viši menadžer Evropskog susedskog programa Suzane Genc rekla je da je proces do sada pratila saradnja sa stručnjacima.

"Ovaj rad je u skladu sa svim postojećim ugovorima. U saradnji sa fondacijom imali smo priliku da vidimo principe kako dalje. Nadamo se da odražava ono što je potencijalno primenljivo. Nadamo se da ćemo dalje popraviti situaciju", rekla je Genc.

Koordinator projekta Egzon Osmanaj rekao je da je jedna od ključnih tačaka procesa sporazum iz 2013. godine.

"Želeli smo da budemo transparentni i otvoreni. Terminologija koja se koristi je zasnovana na Ustavu Kosova i njegovom pravnom okviru. Da bismo bili inkluzivniji, organizovali smo niz radionica u kojima smo razgovarali sa stručnjacima, akademicima i sve diskusije su bile uključene onoliko koliko smo imali prilike", rekao je Osmanaj.

U prvom poglavlju dokumenta koji nosi naziv "Zajednica opština u Republici Kosovo u kojima je većinska zajednica kosovskih Srba" u članu 1. tački 2, navodi se da "Statut usvaja osnivačka skupština Udruženja/Zajednice koju obrazuju odbornici sa pravom glasa skupština opština opština učesnica u skladu sa Zakonom o Ratifikacija Prvog sporazuma i Ustava Republike Kosovo".

"Statut će biti usvojen pravnim aktom Vlade Kosova i imaće snagu uredbe Vlade u skladu sa pravnim sistemom Kosova nakon razmatranja od strane Ustavnog suda. Udruženje/Zajednica će biti pravno lice osnovano u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Kosova. Dalje se ističe da će Udruženje/Zajednica imati svoje zvanične simbole, uključujući grb i zastavu, koje će dizajnirati Upravni odbor Asocijacije/Zajednice u skladu sa Ustavom Republike Kosovo i Zakonom o lokalnoj upravi", navodi se, između ostalog u dokumentu.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.