Nacionalna garda Ohaja i Srbija uskoro i o civilnoj saradnji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Avg.2018, 23:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nacionalna garda Ohaja i Srbija uskoro i o civilnoj saradnji

"Kada smo započeli partnerstvo, inicijalno je to bila vojno-vojna saradnja i ona je i dalje primarni fokus, ali počinjemo da pronalazimo načine da je razvijemo u civilno-civilna partnerstva, izjavio je general-major Mark Bartman koji će predvodi delegaciju Nacionalne garde Ohaja koja 3. septembra dolazi u tradicionalnu, godišnju posetu Srbiji.

Saradnja, koja traje već 12 godina, ove jeseni treba da dobije novu dimenziju.

General-major Mark Bartman je sa Nacionalnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << gardom Ohaja bio u Srbiji vše puta. Tokom predstojeće posete, pridružiće mu se i civilni zvaničnici iz ove američke savezne države, prenosi Glas Amerike.

Bartman navodi da je priča o početku nalaženja načina da se razviju civilno-civilna partnerstva, počela pre dve godine, kada je obeležavana 10. godišnjica saradnje i kada je ambasador Srbije Đerđ Matković posetio Ohajo.

"Tako da kada budemo dolazili u posetu u septembru, sa nama će biti i gradonačelnica Satu Juklida, povodom bratimljenja tog grada sa Kraljevom. Verujem da će to biti jedinstvena prilika da uradimo nešto u vezi sa tim", kaže Bartman, prenosi VOA.

Komandant Nacionalne garde Ohaja ističe da će najbolja prilika za civilno-civilnu saradnju biti u oblasti obrazovanja, poljoprivrede i kulturne razmene.

"Imamo oko 11 miliona stanovnika u Ohaju, i mnogo univerziteta. Naš odsek za visoko obrazovanje, a imam odličan odnos sa kancelarom, koji je kao i ja član guvernerovog kabineta, tako da razgovaramo s njima o proširenju tih veza", naveo je on.

"Ohajo Stejt je na neki način vodeći univerzitet, najveći u državi, tako da je prirodno početi s njim, ali trebalo bi da budemo u mogućnosti da to proširimo na svaki univerzitet zainteresovan za takvu saradnju, a mislim da bi to bilo odlično", istakao je Bartman.

On kaže da je uzbuđen zbog dolaska u Srbiju, između ostalog i zbog toga što u poslednje dve godine nije prisustvovao ceremoniji promocije podoficira, koja se tradicionalno dešava u vreme posete delegacije iz Ohaja, a raduje se i nastavku izuzetno uspešne vojne saradnje.

"Nadamo se da ćemo moći da imamo više zajedničkih vežbi u kojima Vojska Srbije i Nacionalna garda Ohaja mogu da prikažu svoju ekspertizu šširom sveta. Mislim da je sjajno za moje vojnike da mogu da učestvuju u globalnoj zajednici da bi razumeli kako drugi ljudi žive i kako se suočavaju sa svakodnevnim problemima", rekao je general Bartman.

Delegacija Nacionalne garde Ohaja boraviće u Srbiji od 3. do 9. septembra. Zvanična ceremonija bratimljenja Kraljeva i Saut Juklida zakazana je za 7. septembar, a dan kasnije se održava promocija podoficira Vojske Srbije u Beogradu, navodi VOA.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.