Na suđenju za ubistvo Ćuruvije ponovo svedočio Dragan Kecman

Izvor: N1 televizija, 26.Nov.2018, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na suđenju za ubistvo Ćuruvije ponovo svedočio Dragan Kecman

Rukovodilac istrage ubistva Slavka Ćuruvije, inspektor Dragan Kecman, ponovo je svedočio na sudu i naveo da je, na osnovu informacija do kojih je došao, utvrđeno da je u ubistvo Ćuruvije umešana Državna bezbednost.

On je rekao da su četvorica bivših rukovodilaca i pripadnika DB, koji su se našli na optužnici specijalnog tužilaštva, oni koji su to organizovali, omogućili i izvršili.

Međutim, većinu tih informacija sudsko veće najverovatnije neće koristiti >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << prilikom odlučivanja, jer je Kecman pozvan da svedoči samo o procedurama, a ne o rezultatima istrage.

Policija je došla do saznanja da je državna bezbednost ubila Slavka Ćuruviju, a da su za to odgovorni Radomir Marković, Milan Radonjić, Ratko Romić i Miroslav Kurak, rekao je inspektor Dragan Kecman.

Kecman, bivši rukovodilac radne grupe nekadasnjeg UBPOK-a koja je bila zadužena da istraži ubstvo novinara, još je rekao da je u njegovim rukama bio i dnevnik tada dežurnog u centru Državne bezbednosti u kome je dežurni radnik Cvijetin Milinković, koji je u međuvremenu preminuo, napisao da ga je 11. aprila 1999. neposredno pre likvidacije Ćuruvije, opozvao načelnik MIlan Radonjić i rekao mu da se prekine sa tajnim praćenjem, jer će se prema novinaru primeniti drugemere.

Kecman kaže da drugih mera osim ubistva nije moglo biti.

Kecman je još govorio o kontroverznom belom golfu, automobilu uvalsništvu državne bezbednosti koji su prema optužnici koristile ubice Ćuruvije, navodeći da su došli do saznanja da je Radonjić dao nalog da vozilo bude predato Romiću i Kuraku, ali tako da ne dođe do susreta sa njima, već da vozilo sa ključem bude ostavljeno u blizini centra DB kako se ne bi videlo ko ga je preuzeo.

Većinu ovih informacija sud neće uzeti u razmatranje, jer je Kecaman pozvan da svedoči samo o o načinu na koji je istraga vođena i kako su prikupljane informacije, jer je odbrana tvrdila da je tokom istrage uzimao izjave koristeći silu.

Sudija Snežana Jovanović nije mu dozvoljavala da nastavi sa iznošenjem informacija koje je dobijao i zaključaka koje je izvodio i na osnovu koga je napisao krivičnu prijavu, po kojoj je napisana optužnica, već je insistirala da govori samo o procedurama.

Pored dnevnika dežurnog u centru državne bezbednosti, Kecman je imao uvid i u dosije Slavka Ćuruvije, u kome je bila i naredba u kojoj je pisalo da je državni neprijatelj broj 1 Slavko Ćuruvija, a broj 2 Aleksandar Tijanić. Pisalo je još da je Ćuruvija bio dobar sa Zoranom Đinđićem, Milom Đukanovićem i Vilijamom Montgomerijem, kao i da je Ćuruvija pozivao na rušenje vlasti kao u Rumuniji, kada je svrgnut Čaušesku.

Suđenje se nastavlja 6. decembra.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.