Na severu zemlje magla, na istoku odroni, a na zapadu..

Izvor: Mondo, 17.Dec.2018, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na severu zemlje magla, na istoku odroni, a na zapadu..

Najbolje vreme za putovanje je između 10 i 16 časova.

Foto: Mondo/Gorica Sivački

I pored maksimalne angažovanosti dežurnih putara, zbog jakog mraza, potrebna je veoma oprezna vožnja, saopštio je Auto-moto savez Srbije.

Magla smanjuje vidljivost povremeno i ispod 100 metara, a najzastupljenija je u severnim i centralnim delovima Srbije.

Upotreba zimske opreme je obavezna na svi putevima u zemlji, a posebna opreznost se >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << savetuje na deonicama preko planinskih prenova, zbog pojačanog vetra koji može stvoriti manje snežne nanose. Ovo može dovesti do suženja puta.

Pre polaska proverite stanje vaših guma, a posebno dubinu šare, koja mora biti najmanje 4 milimetra.

Na deonicama koje su pod snegom i ledom preporučuje se korišćenje lanaca.

Ovakve vremenske prilike dovode do učestalijih saobraćajnih nezgoda, proklizavanja vozila, kao i izletanja sa kolovoza. Uz to, vozači se upozoravaju da putevi mogu biti blokirani odlomljenim granama, pa i celim stablima, koja nisu izdržava težinu snega.

Takođe moguća češća pojava odrona, posebno u istočnoj Srbiji – na Đerdapskoj magistrali, na putu od Paraćina ka Zaječaru, na području Majdanpeka, Stare Planine, Rtnja i Sokobanje, ali i na ostalim putevima koji vode kroz klisure i stenske useke.

Prema informacijama zimske službe "Puteva Srbije", na snazi je zabrana kretanja za teretna vozila na većini puteva na području Sjenice, Valjeva, Novog Pazara, Ivanjice, Knjaževca, kao i na prilazima Kopaoniku, Goču i Staroj planini.

Prema poslednjim informacijama dobijenih od JP "Putevi Srbije" na naplatnim stanicama nema zadržavanja.

Prema poslednjim podacima Uprave granične policije RS, na putničkim terminalima naših GP trenutno nema dužih zadržavanja od 30 minuta.

Zadržavanja teretnih vozila na izlazu iz zemlje je na Batrovcima oko 420 minuta, Šidu oko 300 minuta, Kelebiji oko 120 minuta, a na Horgošu oko 90 minuta.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.