Na pomolu novi rat s Libanom? Donošenje odluke hitnije nego ikad

Izvor: B92, 16.Maj.2019, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Na pomolu novi rat s Libanom? Donošenje odluke hitnije nego ikad"

Hezbolah bi mogao da iskoristi spor oko pomorske granice kao izgovor za rat sa Izraelom, u ime iranskih interesa.

Hezbolah tvrdi da Izrael u libanskim vodama eksploatiše velike rezerve gasa vredne milijarde dolara.

Rastuće tenzije između Sjedinjenih Država i Irana u poslednjih nekoliko dana mogle bi rezultirati akcijama organizacija koje podržava Iran, posebno Hezbolaha, protiv Izraela, ako Teheran to bude smatrao pogodnim za svoje interese, piše izraelski Ynetnews.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Lider Hezbolaha Hasan Nasrala shvata da mu libanska javnost neće oprostiti ako pokrene treći libanski rat - koji bi najverovatnije doveo do delimičnog uništenja Libana - u ime Irana, ali shvata i da bi mogao da opravda takav rat ako je motivisan naizgled istinitim pokušajima da se odbrane libanski nacionalni interesi, navodi se u tekstu.

Što se njega tiče, postoji interes koji treba braniti: Izrael ima gasna polja koja se prostiru na libanskoj teritoriji i za koja se procenjuje da vrede milijarde dolara, prenosi Ynetnews.

U maju 2000. godine Izrael je povukao trupe iz Libana okončavši time unilateralno 18-godišnji konflikt, pa spor oko pomorske granice nije nikada u potpunosti rešen.

Prema Ynetnews, spor je u suštini bio nepostojeći sve dok Izrael nije počeo da otkriva velike količine rezervi prirodnog gasa u spornim vodama. Ako se u tim vodama otkriju veće rezerve prirodnog gasa, sukob oko morske granice će se pojačati, što je upravo ono što Nasrala čeka.

Izraelska vlada ima dve opcije: da nastaviti da insistira na granici koju je sama odredila pre mnogo godina ili da uđe u indirektne pregovore s libanskom vladom kako bi rešili spor.

U svetlu nedavne eskalacije između Vašingtona i Teherana, donošenje odluke postalo je hitnije nego ikad, zaključuje Ynetnews.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novi rat na pomolu? Izrael i Liban u SPORU oko pomorske GRANICE

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Maj.2019

Hezbolah bi mogao da iskoristi spor oko pomorske granice kao izgovor za rat sa Izraelom...Već se polemiše o tome kako bi navodni razlog mogao da bude taj što Izrael u libanskim vodama eksploatiše velike rezerve plina vredne milijarde dolara, navodi se u medijima...Rastuće tenzije između Sjedinjenih...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.