Na plažama Crne Gore izlio se fekalni otpad, šteta ogromna, a iza svega se krije nešto MNOGO GORE!

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Avg.2019, 22:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na plažama Crne Gore izlio se fekalni otpad, šteta ogromna, a iza svega se krije nešto MNOGO GORE!

Pitanje tretmana otpadnih voda u priobalnim mestima dođe na tapet u svakoj turističkoj sezoni u Crnoj Gori.

U julu se, zbog kvara na postrojenju za prečišćavanje u Bečićima kod Budve, izlila u more velika količina otpadne vode, a slično se ponovilo pre nekoliko dana ispod hotelskog kompleksa "Iberostar Herceg Novi" u Njivicama.

Postrojenjem za tretman otpadnih voda u opštini Budva upravlja nemačka kompanija "VTA".

Kada je pušteno u rad u julu 2014. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << godine na brdu Veštica u Bečićima, stanovnici Budve su napokon odahnuli, verujući da je, nakon toliko decenija, konačno kvalitetno rešen problem izlivanja fekalija u more.

Investicija vredna 58,6 miliona evra, koju je realizovala nemačka kompanija iz Esena, koja je u vlasništvu austrijskog koncerna "EVN", trebalo je da bude više nego dovoljan garant kvalitetno odrađenog posla.

Međutim, stvari od početka nisu baš išle kao po loju.

Nakon gubitka vlasti DPS-a na lokalnim izborima u Budvi, nova opštinska vlast je, pod sumnjom da je sa nemačkim "VTE" napravljen korupcionaški posao, angažovala za 164 hiljade evra konsultantsku kuću iz Slovenije "Dr Duhovnik" da izvrši superviziju kompletnog projekta.

Po izvršenoj superviziji, slovenačka konsultantska kuća je utvrdila da je u projekat otpadnih voda u Bečićima uloženo "samo" oko 36 miliona evra, dok je Opština Budva priznala dodatne radove od oko 2,5 miliona evra, što je značajno manje od prvobitno ugovorenih 58,6 miliona.

Ukratko, vodeći ljudi nove vlasti u Budvi od početka su sumnjali da posao sa kolektorom otpadnih voda nije do kraja čist, da za to krivicu snosi i Svetozar Marović, bivši, ali i veoma uticajni potpredsednik DPS-a u Budvi, te da nemačka kompanija za postrojenje u Bečićima sigurno nije potrošila više od 40 miliona evra, što je na kraju i Opština Budva ponudila da plati nemačko-austrijskom konzorcijumu.

Aktuelni gradonačelnik Budve Marko Bato Carević sa tim u vezi izjavio je da su spremni da plate sve ono što je uloženo u izgradnju postrojenja, ali da bi, po trenutnom ugovoru, Nemci naplatili čak "18 miliona evra više nego što su uložili".

To se nikako nije svidelo kompaniji iz Esena, koja je opštini Budva zapretila, uz ultimatum da će aktivirati državnu garanciju od 29,3 miliona evra, koju joj je dala Vlada Crne Gore, ako se ne ispune njihovi uslovi.

Elem, firma iz Esena i njen vlasnik, austrijski koncern "EVN", uspeli su da ostvare sve ultimativne zahteve, koje su ispostavili opštini Budva.

U maju tekuće godine Budva je poklekla pod pritiskom i na račun neemačke firme prebacila 3,5 miliona evra, samo da ne bi došlo do aktivacije Vladinih garancija. Međutim, na koncu se ispostavilo da nemačka strana, ipak, nije kvalitetno odradila svoj deo ugovora.

Naime, samo dva meseca nakon naplate od Budve, krajem jula, desio se veliki ekološki incident, kada je došlo do izlivanja fekalija u more u Bečićima, zbog otkaza pumpi na postrojenju za tretman otpadnih voda, kojim upravlja nemačka kompanija "VTE".

Kanalizacija se izlila na deo bečićkog šetališta i plaže, a naročito su "nastradali" hoteli "Belvi" i "Montenegro", u čijim sobama je preko 1.500 gostiju par dana bilo zatvoreno, što zbog nesnosnog smrada, što zbog nemogućnosti kretanja kroz fekalne vode.

Naravno, novčani iznos štete ovakvih incidenata za turizam je veoma teško proceniti, jer ona nije izražena samo novcem, već se povećava i veoma negativnom reklamom.

Iako su službenici nemačke kompanije "VTE", koja upravlja postrojenjem, naveli kako je sve bilo u redu, tehnički direktor hotela "Belvi" Petko Đogo medijima je kazao da se tek kada su otvorili postrojenje uvidelo da je došlo do začepljenja.

- U pitanju je nepouzdan sistem, jer su se praktično sve otpadne vode, koje je pumpa trebalo da usmeri ka glavnom postrojenju u Veštici, izlile na dvema šahtama ispred našeg i susednog hotela "Montenegro" - kazao je on.

Zbog svega navedenog, kao i zbog nezadovoljstva gostiju, strani tur-operateri su najavili tužbu prema crnogorskim hotelima, dok su iz hotela "Belvi" i "Montenegro"  najavili da će tužiti nemačku kompaniju "VTE" zbog incidenata.

Gradonačelniku Budve Batu Careviću ostalo je samo da konusltuje da događaj izlivanja fekalija u more ukazuje da postoji sistemski problem, odnosno, da radvi nisu izvedeni kvalitetno.

Po svemu sudeći, opština Budva imaće još itekako mnogo posla sa renomiranim nemačko-austrijskim konzorcijumom, dok se na sumnju da je od starta u pitanju korupcionaški posao pridodala i bojazan da projekat nije urađen kako treba, što bi potencijalno Budvu, ali i crnogorski turizam, i te kako moglo da košta.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.