Na korak od POBEDE u IRAKU: Oslobođeno 90 odsto teritorija od IS (MAPA)

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Sep.2017, 17:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na korak od POBEDE u IRAKU: Oslobođeno 90 odsto teritorija od IS (MAPA)

Poslednji dani Islamske države

Vojska iračke države vratila je kontrolu nad 90 odsto teritorija koje su ranije bile okupirane od strane džihadista Islamske države (IS), izjavio je Sad Haditi, portparol kancelarije iračkog premijera Hajdera Abadija.

- Situacija se značajno promenila. Od odbrane Bagdada i južnih provincija prešli smo u kontranapad i počeli da oslobađamo gradove i regione jedan po jedan, uprkos ograničenim sposobnostima odbrane u odnosu na period >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pre formiranja vlade. Irački vojnici iz različitih jedinica spremni su da stave tačku na terorizam u zemlji. Oni su povratili 90 odsto teritorija koji su bile pod kontrolom terorista i konačna pobeda na dohvat ruke - rekao je Haditi, citirajući saopštenje premijera.

Iračka armija je izgubila deo svog naoružanja i vojne opreme nakon onfazive džihadista IS u prvim danima sukoba, dodao je portparol.

Takođe, prema podacima vlade, više od 2,2 miliona izbeglica se vratilo u iračke regione koji su oslobođeni od terorista.

Tokom 2014. godine Islamska država je okupirala velike teritorije u severnom i zapadnom delu Iraka, što je izazvalo novi talas nasilja i nestabilnosti u zemlji. Iračke vladine trupe uspele su da povrate većinu te teritorije, uključujući gradove Tal Afar i Mosul.

Proteklih dana, vojska sprovodi masovne vazdušne udare na terorističke položaje u gradu Havidža u pokrajini Kirkuk, koji brani oko 2.000 terorista IS, navode izvori u iračkoj vojci.

Ostale vesti iz Sirije i Iraka pogledajte OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.