Na Arktiku nestale dve sante leda stare 5.000 godina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Avg.2020, 08:24

Na Arktiku nestale dve sante leda stare 5.000 godina

Novi satelitski snimci NASA pokazali su da su dve velike sante leda u kanadskom zalivu Svetog Patrika u potpunosti nestale.

Veća santa je imala površinu od 3 kvadratne milje, a manja 1,1 milju i od 1959. godine se smanjuju zbog globalnog otopljavanja.

Naučnici su procenili da su sante nastale pre oko 5 hiljada godina i da su u periodu od 16. do 19. veka, u razdoblju poznatom kao "malo ledeno doba", bile znatno veće, preneo je CNN.

Od 2015. godine ove dve >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sante su počele ubrzano da se tope, pa je bilo izvesno da će nestati u skorijoj budućnosti, ali Mark Sirizi, iz Nacionalnog centra za proučavanje snega i leda, kaže da je ipak iznenađen da su nestale znatno brže nego što je predviđeno.

"Jednostavno, na Zemlji je previše toplo", rekao je Sirizi i dodao da je nestanak dve sante iz zaliva Svetog Patrika ozbiljno upozorenje na to šta se dešava na Arktiku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kakva nam to preti katastrofa? Na Arktiku nestale DVE SANTE LEDA stare 5.000 godina!

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Avg.2020

Dve velike sante leda u kanadskom zalivu Svetog Patrika u potpunosti nestale..Novi satelitski snimci NASA pokazali su da su dve velike sante leda u kanadskom zalivu Svetog Patrika u potpunosti nestale...Veća santa je imala površinu od 3 kvadratne milje, a manja 1,1 milju i od 1959. godine se smanjuju...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

POSLEDNJE UPOZORENJE SA ARKTIKA: Misteriozno nestale dve ogromne sante leda, stare 5.000 godina (VIDEO)

Izvor: Kurir, 06.Avg.2020

Novi satelitski snimci Američke svemirske agencije NASA-e pokazali su da su dve velike sante leda u kanadskom zalivu Svetog Patrika u potpunosti nestale.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.