NUNS i NDNV: Tužba Radulovića - politički pritisak na list Danas

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Dec.2018, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NUNS i NDNV: Tužba Radulovića - politički pritisak na list Danas

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) kritikovali su danas bivšeg predsednika Pokreta Dosta je bilo Sašu Radulovića koji je svoje nezadovoljstvo tekstom u listu Danas "pretočio" u tužbu protiv tog lista, zahtevajući značajnu novčanu nadoknadu za duševni bol.

NUNS i NDNV smatraju da tužba Radulovića predstavlja politički pritisak na list Danas, koji i inače – kao i drugi mediji koji nisu pod kontrolom vlasti – >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << rade u veoma teškim uslovima, konstantno na ivici egzistencije.

Ta udruženja su u saopštenju podsetila Sašu Radulovića da je svoje nezadoljstvo tekstom "Preuzimanje krivice", koji je u Danasu objavljen još 9. maja, već javno izrazio koristeći pravo na odgovor, kako to predviđa Zakon o javnom informisanju i medijima.

Istim povodom, Radulović je mogao da se žali Savetu za štampu, samoregulatornom telu koje je nadležno za pitanje novinarske etike.

U oba slučaja, kako je navedeno, Radulović nema pravo i na novčanu nadoknadu koju sada traži sudskim putem.

Bivši predsednik Pokreta DJB Saša Radulović tužio je izdavača dnevnog lista Danas zbog teksta Branislava Klanščeka „"Preuzimanje krivice". Radulović koji je šef Programskog saveta DJB, tužbom potražuje da mu preduzeće Dan Graf solidarno sa drugotuženim Klanščekom na ime naknade nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usled povrede ugleda i časti isplati 400.000 dinara.

Sporni tekst je zapravo reakcija Branislava Klanščeka na saopštenje Pokreta DJB koje je prethodno objavljeno u Danasu. U Klanščekovom tekstu Radulović je u više navrata pomenut i zato je iskoristio zakonsko pravo na odgovor.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.