NOVO RUSKO POOŠTRENJE: Nakon ISKLJUČENJA interneta, sledi ZABRANA prodaje uređaja bez OVOGA

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Nov.2019, 02:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NOVO RUSKO POOŠTRENJE: Nakon ISKLJUČENJA interneta, sledi ZABRANA prodaje uređaja bez OVOGA

Rusija je juče usvojila zakon kojim je zabranjena prodaja određenih uređaja

Zakon će stupiti na snagu u julu 2020. i odnosiće se na pametne telefone, kompjutere i pametne televizore.

Kompletnu listu gedžeta na koje se odnosi zakon i ruskih softvera koji trebaju da se instaliraju odrediće vlada.

Pristalice ovog zakona kažu da je usmeren na promociju ruske tehnologije i da stanovnicima Rusije olakšava korišćenje gedžeta, međutim neki su zabrinuti >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << zbog mogućeg nadgledanja i strahovi da će se kompanije povući sa ruskog tržišta.

Novi zakon ne znači da uređaji iz drugih zemalja neće moći da se prodaju sa svojim uobičajenim softverima, ali će ruska alternativa morati da bude instalirana.

- Kad kupimo kompleksne elektronske uređaje, oni već imaju pojedinačne aplikacije, uglavnom zapadnjačke, već ugrađene u njih… Naravno, kad ih neko vidi može pomisliti da nema dostupnih domaćih alternativa. Ako pored već instaliranih aplikacija ponudimo korisnicima ruske, oni će imati pravo izbora - rekao je jedan od koautora zakona Oleg Nikolajev.

Ali, zakon je ipak naišao na kritike ruskih proizvođača i distributora. Iz Udruženja trgovinskih kompanija i proizvođača električne i kompjuterske opreme kažu da neće biti moguće instalirati ruske softvere nan eke uređaje i da će međunarodne kompanije koje ih prave zbog toga napustiti rusko tržište.

Neki su takođe zabrinuti da bi ruski softver mogao da se upotrebi za špijuniranje korisnika. Rusija je pooštrila zakone za internet poslednjih pet godina.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.