Izvor: Objava, 31.Okt.2018, 13:47

NOVO ISTRAŽIVANJE DOKAZUJE: VITAMINI I MINERALI IZ MLEČNIH PROIZVODA NEOPHODNI ZA DOBRO ZDRAVLJE

NOVO ISTRAŽIVANJE DOKAZUJE: VITAMINI I MINERALI IZ MLEČNIH PROIZVODA NEOPHODNI ZA DOBRO ZDRAVLJE

Najnoviji trend izbegavanja mlečnih proizvoda, „jer odraslom čoveku nisu potrebni“, pada u vodu nakon još jednog istraživanja kojim su naučnici univerziteta George Mason dokazali da samo 100% prirodni mlečni proizvodi donose brojne zdravstvene benefite za sve generacije, a posebno su važni za pravilan rast i zdravlje dece.S obzirom na to da je dilema o efektima mleka i mlečnih proizvoda i dalje postoji, naučnici su odlučili da je reše detaljnim, kvalitetnim istraživanjem za koje će sigurno moći da pokažu da je tačno. Na kraju novog istraživanja, došlo se do zaključka da je ne samo dobro uključiti ove proizvode u svakodnevne obroke, već i da bi ljudi svih generacija trebalo svakodnevno da ih konzumiraju.

Tejlor Volas, profesor na odseku za ishranu i prehrambene studije na Univerzitetu George Mason, rekao je da je mleko „neverovatno lak način da dobijete veoma visoku dozu vitamina i minerala”, te da „ne postoji puno sveobuhvatnih namirnica kao što su mleko i mlečni proizvodi”. Mleko i mlečni proizvodi sadrže sve proteine, sa svim esencijalnim amino kiselinama zahvaljujući kojima telo odlično funkcioniše. Oni su dobri za bolje pamćenje i razvijanje moždanih funkcija, kao i za jačanje kostiju, jer se gotovo 99% kalcijuma nalazi u kostima i zubima. 100% prirodni mlečni proizvodi, bez konzervansa, aditiva i veštačkih boja i aroma su odličan izvor kalcijuma, te bi npr. takav 100% prirodni kajmak namaz ili sirne namaze raznih ukusa trebalo uvrstiti u minimum jedan obrok dnevno.


Recept za špagete sa brokolijem i kajmak namazom

Kalcijum utiče i na brojne druge procese u organizmu, tako da je dovoljan unos i dobra apsorpcija ovog minerala jedan od ključnih faktora zdravlja: sprečava osteoporozu, pomaže očuvanju zdravlja srca, nerava i mišića. Izrazito je važan za normalno zgrušavanje krvi i za prenos impulsa u nervnom sisimu. Pomaže u prevenciji alergije, depresije i PMS-a i ublažava bolove mišića i zglobova. Jedna od funkcija ovog minerala je i njegov pozitivan uticaj na telesne hormone i enzime. Dovoljne količine kalcijuma mogu delovati preventivno, ublažiti ili sprečiti mnoge tegobe i bolesti.

Kada se koriste mlečni proizvodi, treba obratiti pažnju na to da su oni 100% prirodni, bez konzervansa, aditiva i veštačkih aroma. Za najbolju kombinaciju kvaliteta i ukusa, u ponudi su kajmak namaz i sirni namazi raznih ukusa. Ambalaže ovih namaza pune se na visokoj temperaturi, a kasnije se skladište, distribuiraju i prodaju na temperaturi ne višoj od 8 stepeni Celzijusa, u tzv. „hladnom” lancu. Zahvaljujući njemu, sva hranljiva svojstva ovih mlečnih proizvoda ostaju sačuvana i spremna za upotrebu. Kako je sada i naučno dokazan benefit konzumacije mlečnih proizvoda za naše zdravlje, to saznanje treba iskoristiti na pravi način.