NOVI SOJ VIRUSA STAVIO U KARANTIN CELU BOLNICU: Zaposleni dolaze na posao posebnim prevozom, ostali u izolaciji! (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Jan.2021, 14:30

NOVI SOJ VIRUSA STAVIO U KARANTIN CELU BOLNICU: Zaposleni dolaze na posao posebnim prevozom, ostali u izolaciji! (FOTO)

Berlinska klinika Humbol otišla je potpuni karantin zbog pojave novog tzv. britanskog soja virusa u njoj

Klinika Humbolt, koja pripada lancu klinika koncerna Vivantes, u potpunom je karantinu. To je jedinstveni slučaj u Nemačkoj. Na kardiologiji te bolnice u Berlinu više pacijenata i medicinskih radnika je zaraženo "engleskim virusom", sojem koronavirusa B.1.1.7. koji je otkriven u Velikoj Britaniji, piše Dojče Vele.

Nemački glavni grad, koji je prošle jeseni >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << bio jedno od žarišta zaraze, upravo je počeo da beleži uspehe pri izlasku iz drugog talasa epidemije. Broj novozaraženih stalno je padao. Trenutno je incidencija u sedmodnevnom periodu pala ispod 100, a to je i nemački prosek. Takođe opada broj težih slučajeva u bolnicama.

Od 51 slučaja zaraze novim sojem virusa čak 24 su otkrivena u Berlinu. Podatke je 25. januara objavio Institut Robert Koh. Istovremeno je koncern Vivantes na konferenciji za medije saopštio da su prvi slučajevi bili poznati još prošle nedelje.

Ali kada je evidentirano učestalo izbijanje bolesti, bolnica je uvela karantin. To je napravljeno u saradnji s Institutom Robert Koh, saveznom pokrajinom Berlin, nadležnim zdravstvenim zavodom i berlinskom klinikom Šarite koja je centar kompetencije za kovid-19. Cilj je da se otkriju svi kontakti zaraženih.

Klinika Humbolt ima 640 kreveta, dakle spada u veće bolnice. Hitna pomoć i zbrinjavanje akutnih slučajeva na severozapadu Berlina dobrim delom zavise o njoj. A sada više nema prijema pacijenata. Za 1700 saradnika bolnice organizovan je karantin s prevozom – to znači da je dozvoljen samo odlazak na posao i kući. Za zaposlene koji inače dolaze javnim prevozom grad Berlin je organizovao transportnu službu.

- U ponedeljak su svi bili na broju, niko nije nedostajao - rekao je direktor bolnice Jirgen Kiršbaum.

Trenutno je u bolnici na lečenju 400 pacijenata. Oni koji su izječeni moraju u kućni karantin.

- Pustićemo da se bolnica postupno isprazni - kaže medicinski stručnjak nadležnog zdravstvenog zavoda Patrik Laršajd i dodaje da je to normalan postupak u takvim situacijama.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.