Izvor: Blic, 20.Sep.2017, 22:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NOVA ZLATNA GROZNICA Na dnu okeana čuče TONE dragocenog metala, ali kako do njih?

U okeanima širom sveta krije se oko 20 miliona tona zlata. Mnoge kompanije i države pokušavaju da dođu do dragocenog metala, ali je najveći deo zlata rastvoren u vodi.

Kako navodi američki privredni magazin “Forbs”, udeo zlata u jednom litru morske vode iznosi svega 13 milijarditih delova i do sada još niko nije izmislio isplativu tehniku filtriranja.

Međutim, deo zlata se nalazi u stenama na dnu okeana - nekoliko kilometara ispod površine. Nekoliko kompanija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << specijalizovanih za eksploataciju ruda na morskom dnu i ispod njega, rade na projektu “Solwara 1”, koji bi trebalo da bude pokrenut sledeće godine u Tihom okeanu, u vodama Papue-Nove Gvineje.

Kanadska kompanija “Nautilus minerals” traga za rentabilnom tehnikom eksploatacije zlata na dnu mora, ali borci za zaštitu okoline upozoravaju:

- Ništa ne znamo o mogućim posledicama ovog projekta - izjavila je australijska aktivistkinja Natali Lauri za “Nešnel džiografik”.

Ukoliko projekat bude uspešan, sasvim sigurno možemo očekivati novu zlatnu groznicu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.