NOVA USLUGA JKP „GRADSKA ČISTOĆA“: Analiza krpelja zaraženih bakterijom koja izaziva Lajmsku bolest

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Apr.2021, 11:47

NOVA USLUGA JKP „GRADSKA ČISTOĆA“: Analiza krpelja zaraženih bakterijom koja izaziva Lajmsku bolest

U laboratoriji „Čistoće“ od sada građani mogu uraditi analizu krpelja zaraženih bakterijom koja izaziva Lajmsku bolest

Sektor ekologije i unapređenja životne sredine JKP „Gradska čistoća“ od aprila sugrađanima pruža novu uslugu - analizu krpelja senzitivnom PCR metodom, na prisustvo bakterije Borrelia burgdorferi, izazivača Lajmske bolesti. Laboratorija JKP „Gradska čistoća“ analizu krpelja naplaćuje 4.000 dinara, što je najniža cena za ovu vrstu usluge >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << na tržištu.

Sugrađani svakog radnog dana u terminu od 07.00 do 15.00 časova, mogu doneti na analizu krpelja uklonjenog sa kože čoveka ili životinje u laboratoriju JKP „Gradska čistoća“ na Banovom brdu, Trebevićka 16. Krpelj ne mora biti živ i može biti transportovan u bilo kom sudu, uvijen u papirnu maramicu ili u bilo šta drugo.

Neophodno je da se zainteresovani, pre dolaska u laboratoriju, najave pozivom na broj telefona 011 305 4042 ili 063 113 1096, kako bi se ispoštovale epidemiološke mere. Rezultati testiranja, s obzirom da se radi osetljivom PCR metodom, se za razliku od većine laboratorija, izdaju za samo 24 sata od momenta prijema uzorka.

- Izuzetno sam zadovoljan što smo u saradnji sa našim molekularnim biolozima, koji vode laboratoriju JKP „Gradska čistoća“, za nešto više od godinu dana, koliko Sektor ekologije i unapređenja životne sredine radi u okviru preduzeća, uspeli da unapredimo i proširimo usluge koje pružamo sugrađanima. Vođeni time da nam je zadovoljstvo Beograđana na prvom mestu, trudimo se da, i kada su komercijalne usluge u pitanju, ponudimo najkvalitetnije usluge i po najpovoljnijim cenama - kaže direktor JKP „Gradska čistoća“ Marko Popadić.

JKP „Gradska čistoća“ skrining krpelja obavilo je još u februaru, a monitoring krpelja obavlja se sa početkom sunčanih i toplijih dana. U skladu sa ugovorom koji je potpisan sa gradom Beogradom monitoring ovih zglavkara je počeo već u martu, prvo suzbijanje obavljeno je 12. aprila, a nastavak akcije suzbijanja obavlja se u toku današnjeg dana.

Monitoring se, ukoliko vremenski uslovi to dozvole, radi svakodnevno, kao i detekcija na prisustvo bakterije Borrelia burgdorferi u uzorcima prikupljenim na terenu.

Apeluje se na sugrađane da kada borave u prirodi, bez obzira na mere suzbijanja krpelja, nose dugačke nogavice i rukave, koriste namenske repelente za sebe i svoje ljubimce, izbegavaju boravak na nepokošenim površinama i da obavezno obave samopregled i pregled dece i ljubimaca posle boravka u prirodi.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.