NOVA ŠOKANTNA ODLUKA FRANCUSKE: Nakon propasti posla od 39 milijardi dolara učinili nešto neočekivano

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Sep.2021, 19:36

NOVA ŠOKANTNA ODLUKA FRANCUSKE: Nakon propasti posla od 39 milijardi dolara učinili nešto neočekivano

Neočekivana odluka Francuske

Svetski mediji prošle nedelje pod oznakom HITNO saopštili su da je zbog propasti posla oko nabavke 12 podmornica klase "Barakuda" Pariz odlučio da povuče svoje ambasadore iz SAD, Australije i Britanije usledio je novi šok. Francuski ambasador u SAD koji je bio opozvan, sad se vraća.

Inače ovaj opoziv se smatra skandalom jer je Francuska prvi put u svojoj istoriji od kad ima diplomatske odnose sa SAD koji su uspotavljeni 1778. pozvala >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << svog ambasadora da napusti Vašington, pošto su Sjedinjene Države zajedno sa Australijom i Velikom Britanijom formirale novi pakt AUKUS.

Ovaj novoformirani pakt je obećao vladi u Kanberi da će umesto klasičnih podmornica dobiti 12 nuklearnih

Francuski ambasador u SAD Filip Etjen vratiće se sledeće nedelje u Vašington posle telefonskog poziva predsednika SAD Džo Bajdena i Emanuela Makrona.

U razgovoru sa novinarima, portparol Bele kuće rekao je da su se dvojica lidera dogovorili da se sastanu krajem oktobra, a sastanak će se održati u Evropi. Portparol je ukazao i da su se Bajden i Makron složili da bi prošlonedeljno najavljivanje novog američko-britansko-australijskog bezbednosnog pakta imalo koristi od "otvorenih konsultacija među saveznicima". Jelisejska palata potvrdila je da će se njen izaslanik vratiti u Vašington i rekla da su se francuski predsednik i američki lider dogovorili o 'dubinskim konsultacijama' u cilju 'obnove poverenja' između dva saveznika u NATO-u.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.