NOVA SAZNANJA O ZDRAVSTVENOM STANJU NAJMLAĐIH PACIJENATA: Beba ima najteži oblik korone, dečak (8) još uvek na respiratoru

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Apr.2021, 09:28

NOVA SAZNANJA O ZDRAVSTVENOM STANJU NAJMLAĐIH PACIJENATA: Beba ima najteži oblik korone, dečak (8) još uvek na respiratoru

Beba je tri sata po rođenju dobila temperaturu i testovima je ubrzo i potvrđeno prisisutvo covida 19, a od trećeg dana života dete se nalazi na mehaničkoj ventilaciji.

Najmlađi pacijent u Srbiji sa koronom, beba stara svega devet dana nalazi se respiratoru na odeljenu neonatologije u Univerzitetskom kliničkom centru u Kragujevcu i lekari se bore za njen život. Nažalost, ovo je prvi ovakav slučaj u Srbiji, a u svetu je svega nekoliko zaraženih novorođenčadi. U Kliničkom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << centru Niš na respirator je priključen i osmogodišnji dečak iz Vladičnog Hana, koji pored korone ima i druge hornične bolesti, što mu otežava oporavak.

Majka deteta je iz Trstenika, porodila se u Kraljevu a nije ni znala da je zaražena, jer je nije imala nije simptom virusa. Kako se saznaje, bebino stanje se za sada ne pogoršava, ali još uvek ne mogu da je skinu sa kiseonka, jer joj je ugrožen život.

- Beba se najverovatnije zarazila preko placente. Majka je takođe kovid pozitivna. Dete ima plućnu hipertenziju koja joj ugrožava život, za sada ipak nema dodatnih komlikacija, ali niko ne može da prognozira dalji tok bolesti. Vrlo je malo poznatih stvari, malo literature ima - objasnila je dr Dragana Savić sa neonatologije UKC Kragujevac i dodaje da je čitav tim stručnjaka radio na određivanju terapije:

- Beba je prvo dobro reagovala, pa se stanje pogoršalo, pa sada opet lepo prihvata novu terapiju. Mi ćemo je i dalje pratiti, specifično je to da tek rođeno dete ima veoma tešku kliničku sliku, kao mnogo stariji pacijenti sa najtežim oblicima korone.

Drugo dete koje je na respiratoru zbog kovida 19, osmogodišnji dečak iz okoline Vladicinog Hana, uz ovu infekciju ima i hronične bolesti koje otežavaju oporavak.

- Dete je u teškom stanju, ali je stabilno. Naš pacijent je nekoliko dana primao visoki procenat kiseonika, a onda je priključen na mehaničku ventilaciju. Stanje mu je stabilno, ali ima niz bolesti koji otežavaju njegov oporavak. Ipak, svi smo optimisti jer deca su zaista veliki borci - kazao je za medije dr Ivica Nakev, koordinator Dečje kovid-bolnice u Nišu.

Do sad su zbog kovida na respiratore bila priključena dva deteta, oba sa pridruženim bolestima: jedno sa kardiološkim problemima u Institutu za majku i dete, a drugo sa neurološkim poremećajem u Univerzitetskoj dečjoj klinici u "Tiršova" u Beogradu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.