NOVA HAPŠENJA U SEVERNOJ IRSKOJ: Policija uhapsila još dva muškarca za koje se sumnja da su članovi IRA

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Jan.2019, 01:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NOVA HAPŠENJA U SEVERNOJ IRSKOJ: Policija uhapsila još dva muškarca za koje se sumnja da su članovi IRA

Policija je uhapsila još dvojicu muškaraca zbog sumnje da su povezani sa eksplozijom automobila-bombe u Londonderiju, u Severnoj Irskoj, čime je broj uhapšenih porastao na četiri, saopštili su zvaničnici. 

Prema njihovim rečima, policija istražuje da li je ekstremistička grupa "Nova IRA" odgovorna za taj napad.

Kako objašnjava Rojters, dvojica muškarca u dvadesetim godinama zadržana su u pritvoru nekoliko sati nakon eksplozije, a potom su uhapšena još >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << dvojica, starosti od 34 i 42 godine.

A suspected car bomb exploded in the Northern Irish city of Londonderry, with leading politicians alleging the blast was terror-related https://t.co/XWf4bUVM1f

— AFP news agency (@AFP) January 20, 2019

U jučerašnjoj eksploziji automobila-bombe nije bilo povređenih.

- Srećom, niko nije stradao, ali je to očigledno bio veoma značajan pokušaj da se ubiju ljudi ovde u ovoj zajednici - rekao je pomoćnik šefa policije Mark Hamilton na konferenciji za novinare.

On je dodao da je glavni fokus istrage na "Novoj IRA", jednoj od malobrojnih ekstremističkih grupa koje se protive mirovnom sporazumu iz 1998. godine kojim je u najvećoj meri okončano trodecenijsko nasilje u toj britanskoj pokrajini.

Ta grupa je sporadično izvodila napade proteklih godina.

Policija u Severnoj Irskoj i Republici Irskoj, koja je članica EU, upozorila je da bi povratak na "čvrstu granicu" između dve zemlje nakon Bregzita, mogao da dovede do napada ekstremističkih grupa

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.