NOVA EPIDEMIJA PRETI CRNOJ GORI I POGAĐA NAJMLAĐE: Srbiju bi moglo zadesiti isto ukoliko se hitno nešto ne uradi!

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Mar.2021, 11:13

NOVA EPIDEMIJA PRETI CRNOJ GORI I POGAĐA NAJMLAĐE: Srbiju bi moglo zadesiti isto ukoliko se hitno nešto ne uradi!

Crna Gora, zbog nevakcinacije dece, na rubu je epidemije morbila, slična situacija je i u Srbiji

Epidemija morbila u Crnoj Gori je realna, kazao je pedijatar Nebojša Kavarić i to obrazlaže podatkom da je trenutno 90 dece 2019. godište nevakcinisano.

Epidemiolog Senad Begić je pre četiri godine rekao da je Crna Gora na pragu epidemije malih boginja jer je broj dece vakcinisane MMR vakcinom i tada bio mali.

- U Crnoj Gori imamo oko 7.000 novorođenih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << godišnje. Na području Podgorice obuhvat za MMR vakcine za godište 2014. je 90 odsto, 2015. 88 odsto, 2016. 77 odsto, 2017. 61 odsto, 2018. 36 odsto, 2019. bio je u oktobru osam odsto sada se povećao na 11,5 - rekao je Kavarić i dodao da praktično 90 odsto dečje populacije godišta 2019. trenutno je nevakcinisano.

- Dovoljno je da jedno dete dođe u fazu kada je zarazno, četiri dana pre pojave morbila i četiri dana nakon ozdravljenja da prenese i imaćemo epidmiju morbila - istakao je Kavarić gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore.

O tome treba, dodaje, treba razmišljati sada, kada nemamo epidemiju. Da ne bi došli u situaciju epidemije, dodaje, treba da bude vakcinisano 95 odsto dece.

- To što već nemamo epidemiju je slučajnost. Još uvek imamo tragove kolektivnog imuniteta od prethodnih generacija ali najranjivije su generacije koje nisu vakcinisane - kazao je Kavarić.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.