NOBELOVAC PETER HANDKE PONOVO U BEOGRADU: Dolazi da se pokloni senima svog prijatelja slikara Miloša Šobajića

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Maj.2021, 08:54

NOBELOVAC PETER HANDKE PONOVO U BEOGRADU: Dolazi da se pokloni senima svog prijatelja slikara Miloša Šobajića

Prilikom posete Handke će i otvoriti legat Miloša Šobajića

Nobelovac Peter Handke u narednom periodu će posetiti Beogradu i otvoriti legat svog prijatelja, pokojnog slikara Miloša Šobajića.

Na sahrani velikog umetnika na Novom groblju u Beogradu ovo je saopštila Jelena Medaković, direktorka Muzeja grada Beograda.

- U velikoj ljubavi prema srpskom narodu, prema Beogradu i svim gradovima sveta koji su ga prihvatali kao svog, poklonio je svoj legat svom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << gradu i našoj ustanovi. Poslednje dve godine detaljno smo radili na Miloševoj želji da jedan gradski prostor, deo Muzeja grada Beograda, ponese njegovo ime i, za razliku od drugih pomalo statičnih, jedan drugom nalik legata, Miloš je svoj prostor osmislio kao dinamičan, pun ljudi, kao mesto susreta mladih umetnika, starijih, onih koji umetnost vole ili tek žele da se sa umetnošću upoznaju. Njegovim fizičkim odlaskom gubimo mnogo, divnu podršku, izuzetnu energiju i izuzetnog stvaraoca. Ali ostaje ogromna značajna zaostavština nesebičkog stvaraoca. Ostaje ta vedrina, čistota, ono što bih mogla da kažem stalo bi na više strana. Njegov duh buntovnika i večitog mladića mogli su da pariraju čak u zrelom dobu nekom tinejdžeru. Dobroćudno, milo lice večitog dečaka, nežnog osmeha i čistog pogleda, uokvireno anđeoskim kovrdžama - rekla je Medakovićeva.

Ona pročitala i pismo Petera Handkea.

- Često mislim na svog druga, njegova slika mi je često pred očima, iako fizički ne prisustvujem sahrani, biću u mislima s Milošem i vama. Veliki slikar i moj prijatelj ostaće zauvek u mom srcu - pročitala je Medakovićeva i dodala: - Handke nije danas na sahrani, ali ga očekujemo na otvaranju Miloševog legata na Topličinom vencu, koji je ostavio Muzeju grada Beograda.

Šobajić je preminuo od posledica koronavirusa pretprošle subote - na dečji praznik, simbolično, jer je on do samog kraja ostao dete.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.