NISU NI ZNALI GDE JE: Slučajno pronađena neprocenjiva kulturna baština stara pola milenijuma!

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Jan.2021, 20:23

NISU NI ZNALI GDE JE: Slučajno pronađena neprocenjiva kulturna baština stara pola milenijuma!

Slika stara 500 godina otkrivena je u stanu u Italiji i vraćena u muzej, čije osoblje nije ni znalo da je ovo umetničko delo ukradeno.

Kopija "Salvatorea Mundija", za koju se veruje da ju je naslikao Leonardo da Vinči, pronađena je u plakaru spavaće sobe u jednom stanu u Napulju.

Na slici je prikazan Isus Hrist sa jednom rukom podignutom, dok u levoj drži providnu kristalnu kuglu ili sferu koja ne prelama svetlost.

Ova slika je deo zbirke muzeja Doma >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u crkvi San Domeniko Mađore.

Vlasnik stana, star 36 godina, uhapšen je pod sumnjom da je primio ukradenu robu, saopštila je policija.

- Slika je pronađena u subotu zahvaljujući briljijantnoj i visprenoj operaciji policije - rekao je napuljski tužilac Đovani Melilo agenciji AFP.

Melilo je rekao da osoblje muzeja uopšte nije znalo da je slika ukradena, jer prostorija u kojoj se slika nalazila nije otvarana tri meseca zbog pandemije virusa korona.

Nije poznato kada je slika ukradena, jer niko nije prijavio nestanak, ali je muzej saopštio da je bila u njihovom posedu prošlog januara.

Policija istražuje okolnosti krađe, ali nema tragova provale.

- Moguće je da je ovo bila naručena pljačka od neke organizacije koja posluje u međunarodnom lancu trgovine umetničkim delima - rekao je Melilo.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.